Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Varga Mihály pénzügyminiszter hivatalos oldalán tette közzé, hogy összeült, és a nyugdíjemelésről tárgyalt a Gazdasági Kabinet. A tárcavezető arról is posztolt, hogy januártól újabb nyugdíjemelés várható, februárban pedig érkezik a 13. havi nyugdíj.

Mindezt azok után ígérte meg a pénzügyminiszter, hogy novemberben az akkor esedékes nyugdíjak nyugdíjprémiummal és a nyugdíj-kiegészítéssel együtt érkeztek az érintettekhez. Mindez az jelenti, hogy összesen több mint 620 milliárd forint jutott el a magyar nyugdíjasokhoz.

Varga Mihály október 12-én még azt közölte: a kormány a 2023-as költségvetést még 5,2 százalékos inflációs becsléssel számolva tervezte meg, és ugyanekkora mértékű nyugdíjemelést terveztek idén januárra. A pénzügyminiszter egy korábbi bejelentése szerint a kormánynak a jövő évi inflációs becsléssel együtt a nyugdíjemelés mértékét is növelnie kell.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az október 22-i kormányinfón arról beszélt hogy mindig a Magyar Nemzeti Bank inflációs előrejelzése alapján határozzák meg a nyugdíjemelés mértékét. A legutóbbi kimutatás már 13 százalékos inflációt prognosztizált a 2023-as évre, új adat december közepén érkezhet majd ezzel kapcsolatban.

Miután a novemberi emeléssel az átlagnyugdíj 172 ezerről 179 ezer forintra nőtt, 2023 januárjától 22 ezer forinttal, havi 196 ezerre emelkedhet itthon az átlagnyugdíj.