A Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) ismertette Magyarország 2021- es finanszírozási tervét, amely szerint a központi költségvetés jövő évi nettó finanszírozási igénye 3 332 milliárd forint - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, a minisztérium Youtube-csatornáján.

A célkitűzések között szerepel a korábbi évekhez képest alacsonyabb bruttó államadósság-kibocsátás, a háztartások kezében lévő lakossági állampapír-állomány növelése legalább 1000 milliárd forinttal, egy 1 500 milliárd forintra emelt államkötvény csereaukciós program az államadósság hátralévő átlagos futamidejének növelésére, valamint egy új, 30 éves zöld forint államkötvény aukciós kibocsátása.

Nem lesz hároméves államkötvényből aukció

A 2021-es finanszírozási terv kialakításában az ÁKK figyelembe vette a covid-19 járvánnyal kapcsolatos kedvezőtlen gazdasági hatásokat mérsékelni hivatott fiskális politikai lépéseket. A költségvetés 2021. évi nettó finanszírozási igénye 3 332 milliárd forint, amelyet 1 913 milliárd forint nettó állampapír-kibocsátás, illetve a 2020-ban képzett likviditási tartalékok csökkenése, valamint a 2020 novemberi devizakötvény-kibocsátás finanszírozza.

2021-ben 8 600 milliárd forint értékű bruttó állampapír-kibocsátás várható a csereaukciókat is figyelembe véve, amely jelentősen elmarad a 13 472 milliárd forintot kitevő 2020-as, illetve a 10 264 milliárd forintot kitevő, elmúlt 5 éves átlag bruttó államadósság-kibocsátási volumenhez viszonyítva.

Az ÁKK stratégiai célja továbbra is az adósságportfólió átlagos futamidejének fokozatos, a piaci folyamatokkal összhangban végrehajtott növelése és a lejárati szerkezet simítása. Ennek érdekében az ÁKK 1 500 milliárd forintra növeli államkötvény csereaukciós programját, valamint nem tart 3 éves államkötvény aukciót 2021-ben. Az aukciós forintkötvény kibocsátási terv 2 870 milliárd forintra csökken a 2020-ban várhatóan megvalósuló 5 180 milliárd forintról. Az ÁKK a következő évben tovább kívánja erősíteni a befektetői diverzifikációt az intézményi forintpiacon, a fenntarthatóság iránt elkötelezett hazai és nemzetközi, ezen belül ázsiai befektetők megszólításával. Magyarország Zöld Kötvényprogramját kiterjesztik a forint államkötvény piacra, mégpedig egy új, 30 éves zöld forintkötvény aukciós kibocsátásával a második negyedévtől, mind hazai, mind külföldi befektetők számára.

A lakosságra továbbra is számít az állam

Az államadósság-kezelésnek továbbra is kiemelt célja a háztartások kezében lévő lakossági állampapírok 11 000 milliárd forintos állományi céljának 2023. évi teljesülése a 2018. év végi állomány megduplázásával, valamint a lakosság tulajdonában lévő állampapír-állomány futamidejének, illetve a digitális csatornákon történő értékesítés lehetőség szerinti további növelése. A 2021-es finanszírozási tervben nettó 1 000 milliárd forint lakossági állampapír-kibocsátás szerepel.

Az ÁKK továbbra is fenntartja azt a stratégiai célját, hogy a devizaadósság részarányát alacsonyan, a teljes adósság 10-20 százaléka közötti sávban tartja. 2021-ben nincs szükség devizakötvény-kibocsátásra a 2020. novemberében végrehajtott előfinanszírozás miatt, amelyet a 2021-ben lejáró devizakötvények törlesztésére használ fel az ÁKK. A jövő évi tervezett deviza projekthitelek, az adósságkezelés céljait elősegítő egyéb devizaadósság-kibocsátás (pl. P€MÁP), illetve a magas kamatozású, rövid lejáratú devizakötvények esetleges visszavásárlása mellett 2021-ben csökken a devizaadósság aránya.