A helyzet nehéz, de nem reménytelen – mondta a Portfolio konferenciáján Varga Mihály pénzügyminiszter.

A magyar gazdaság jó állapotban van, de a globalizált környezet miatt egy-egy ország visszaesése más ország teljesítményét is leronthatja. „Az elhúzódó háború szétzúzza az országokon átívelő ellátási láncokat, végső soron Európa gazdaságának egészén üt lyukat” – mondta.

Egyúttal kijelentette, hogy a nagyon nehéznek ígérkező 2023-as évben is elkerülhető a recesszió.

Magyarország finanszírozása a romló környezet ellenére biztosított, a magyar papírok többszörös túljegyzés mellett kelnek el az aukciókon. Az új lakossági állampapírok kibocsátása kapcsán elmondta, hogy két hét alatt több mint 1000 milliárd forint értékben keltek el ezek a papírok, ami azt bizonyítja, hogy „a magyar emberek szeretnek az államba befektetni.”

Tavaly 5,9-ről 4,9 százalékra csökkentették a 2022-es hiánycélt, majd elhalasztották azokat a beruházásokat, amelyek még nem jutottak el a kivitelezési fázisba, valamint a költségvetési szerveknél takarékos gazdálkodást rendeltek el.

Magyarország fizikailag közel fekszik a háborúhoz, a magyar gazdaság középtávú kilátásai mégis jobbak, mint ahogy azt a háború fizikai közelsége miatt gondolnánk - mondta Varga.