Kormány 1089/2023. (III. 16.) Korm. határozata az Ukrajnának nyújtandó rendkívüli európai uniós makroszintű pénzügyi támogatáshoz kapcsolódó állami garanciavállalási megállapodás megkötéséről címmel jelent meg a kormány legújabb döntése a csütörtöki Magyar Közlönyben.

Ezek szerint a kormány egyetért:

az Európai Bizottsággal kötendő és az Európai Bizottság által készített, Ukrajnának nyújtandó rendkívüli európai uniós makroszintű pénzügyi támogatáshoz kapcsolódó, az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2022/1201 határozaton, valamint

az Ukrajnának nyújtandó rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatásról

a közös tartalékalap tagállami garanciák és a 466/2014/EU határozat alapján garanciával fedezett, Ukrajnához kapcsolódó egyes pénzügyi kötelezettségekre vonatkozó egyedi tartalékfeltöltési szabályok segítségével történő megerősítéséről, valamint az (EU) 2022/1201 határozat módosításáról szóló Európai Parlament és a Tanács (EU) 2022/1628 határozaton alapuló állami garanciavállalási megállapodás szövegével.

Varga Mihály pénzügyminiszter kapta meg a feladatot Orbán Viktor miniszterelnöktől azonnali határidővel, hogy gondoskodjon a megállapodás megkötéséről és annak a Kormány nevében történő aláírásáról – emlékeztet rá a portfolio.hu.

Az ügy előzményéről is ír a lap, azaz, hogy hosszú ideig tartó blokkolás után és keménykedő üzengetések ellenére a Kormány tavaly év végén mégis belement abba, hogy a közös uniós adósságvállalási megoldáson keresztül támogatja Ukrajnát nem pedig bilaterális alapon, mint ahogy akarta. 

Ukrajna megkaphatja a pénzügyi segítséget

Az Európai Unió Tanácsa megállapodásra jutott arról a jogalkotási csomagról, amely lehetővé fogja tenni az EU számára, hogy 2023-ban 18 milliárd euró összegű pénzügyi segítséget nyújtson Ukrajna számára hitelfelvétel segítségével. Bővebben>>>