Az energiaárak megugrása, az infláció megemelkedése és a vírushelyzet romlása miatt a Pénzügyminisztérium (PM) korábbi várakozásait csökkentve, 6,8 százalékos gazdasági növekedésre számít idén - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) nemzetközi biztosítási konferenciáján az MTI beszámolója szerint. 

Két hónappal ezelőtt a PM még 7-7,5 százalékos növekedést várt. A visszafogottabb növekedési várakozások okai közül kiemelte, hogy az energiaárak emelkedése jelentősen fogja fékezni az európai gazdaságok teljesítményét, az infláció pedig ezzel párhuzamosan magasabb lehet. 

A miniszter elmondta azt is, a magyar gazdaság teljesítménye elérte a járvány előtti szintet, az Európai Unióban csak 10 ilyen ország van, a növekedést a szolgáltató szektor és az ipar húzta. 

MIközben a PM rontott az előrejelzésén, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) csütörtökön megjelent prognózisa többet vár a magyar gazdaságtól. A bank szakértői úgy látják, a tavalyi 5 százalékos visszaesés után az idén 7,7 százalékos növekedés valószínűsíthető, ez 2,2 százalékponttal gyorsabb fejlődést jelent az előző, júniusi prognózisában valószínűsített ütemhez képest. Az EBRD jövőre 4,8 százalékos magyarországi GDP-bővülésre számít; ez az előrejelzés nem változott.