A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első gyorsbecslése szerint a GDP 3,5 százalékkal nőtt az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kormány által az internetre feltöltött videóban Varga Mihály kiemelte: a magyar gazdaság rendelkezik azokkal a lehetőségekkel, amelyeken keresztül a növekedés a következő időszakban még kiterjedtebbé, szélesebbé válhat.

A nemzetgazdasági miniszter szerint most indulhat el a magyar gazdaság egy olyan növekedési pályán, amelyen végighaladva jóval közelebb kerül az Európai Unió fejlettebb országaihoz.

A csütörtökön közölt GDP-adat, valamint az, hogy a következő években az európai uniós források 60 százalékát fordítják gazdaságfejlesztésre, azt mutatja, hogy a magyar gazdaságban megvan a növekedési potenciál - emelte ki Varga Mihály. Kifejtette: a magyar kormány hozzáteszi majd a gazdaságfejlesztéshez szükséges forrásokat, így a gazdasági növekedés stabilabbá válhat és "el tudja hozni azt az időszakot, amikor a gazdasági növekedésen keresztül több munkahely, ágazatokra kiterjedő növekedés, nagyobb foglalkoztatottság és magasabb jövedelem valósulhat meg".

Varga Mihály kiemelte: az exportteljesítmény mellett a belső kereslet is húzta a növekedést, ami így kiegyensúlyozottabbá vált. Úgy vélte, hogy ebben szerepe volt a kormány által tavaly meghozott bérintézkedésnek, a családi adókedvezmény kiterjesztésének, és az energiaárak csökkenésének is.

QP | Quality Placement