Az első tizenegy évben négy százalék alatti eurókamatot mondott a miniszter (a NGM tájékoztatása szerint pontosan 3,95 százalék), a második szakaszban 4,5 százalékos lesz a kamat, a harmadik, befejező időszakban pedig 4,9 százalékos kamatozású lesz a hitel.

Varga Mihály szerint a feltételek rendkívül kedvezőek az országnak, mert ilyen hosszú futamidejű hitelek a piacon nincsenek és olcsóbb is, mintha Magyarország venné fel.

Tíz évig épül majd a két blokk - beleértve a tervezésre, előkészítésre szánt első öt évet -, egy féléves beüzemelési idő van még 2025-ig és a 21 éves törlesztési idő 2046-ig tart, tehát 36 évre szóló megállapodásról van szó - hangsúlyozta a miniszter. A szerződés előtörlesztésre is lehetőséget ad - tette hozzá Varga Mihály.

A miniszter, szintén csütörtök reggel, a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, elmondta, nem kell a 10 milliárd eurónyi hitelkeret teljes összegét felhasználni. Mivel tenderen fog kialakulni jó néhány ár a beruházáshoz, ezért várható, hogy a keretösszegnél kisebb lesz a ténylegesen felhasznált pénz - mondta.

A miniszter szerda a HírTV-nek arról beszélt, a megállapodást be fogják nyújtani elfogadásra az Országgyűlésnek.