A termelőcégek jóval nagyobb költségmegtakarítást érhetnek el akkor, ha a munkát emberek helyett robotokkal végeztetik, mintha az olcsóbb munkaerő miatt az alacsonyabb bérszínvonalú országokba telepíti üzemeit. Ezt Magyarországnak is tudomásul kell vennie, így az a pálya nem folytatható sokáig, hogy versenyképességünk kulcsa az olcsó munkaerő legyen - mondta Varga Mihály.

A miniszer utalt egy kutatásra, amely szerint Németországban a robotizálás és a digitalizáció a munkahelyek 10 százalékát szüntetheti meg. Ez az arány Magyarországra is igaz lehet, így 400 ezer munkahely megszűnésével kell számolni a következő időszakban. Ez azonban nem jelenti a munkanélküliség növekedését, ugyanis a kormány a szakképzés átalakításával arra törekszik, hogy a megszűnő munkahelyek helyén létesülő új pozíciókat felkészült munkaerővel lehessen feltölteni.

Varga Mihály elmondta, hogy a szakképzés mellett a bérfejlesztést is fontosnak tartja a kormány. Ennek érdekében olyan kedvezményrendszert dolgoz ki - elsősorban a járulékcsökkentésre koncentrálva - amely fenntartható bérnövekedést tesz lehetővé itthon. A kormány célja emellett, hogy növelje a hazai termelés hozzáadott-értékét, hiszen csak az innovatív cégek lesznek képesek arra, hogy kiszolgálják a nagy hazai autógyárak igényeit.