Az NGM vezetője szerint hamarosan újabb, a szolgáltató szektorban működő vállalkozások számára írják elő az online kasszák használatát, a jogszabály tervezetét már szövegezik.

Az érintettek között lehetnek a szervizek, gépjárműalkatrész-kereskedők, pénzváltók, masszőrök, de vizsgálják annak lehetőségét is, hogy érdemes-e előírni, hogy diszkókban, fitneszklubokban is online kasszával állítsák ki a nyugtát. A miniszter szerint fontos, hogy az érintetteknek megfelelő idő álljon a rendelkezésükre és lényeges, hogy az állam, ha szükséges, akkor mérlegelje, hogy adjon-e anyagi segítséget a gépek vásárlásához.

A 2016-os büdzsé módosításáról

A jövő szempontjából lényeges, hogy az év utolsó heteiben, hónapjaiban miképpen alakul a migránshelyzet: csökken, vagy tovább emelkedik az érkezők száma. Az adatok alapján dönthető el ugyanis, hogy szükség lesz-e a már elfogadott 2016-os büdzsé módosítására. A jövő évi költségvetésben kétszázmilliárdos tartalék szerepel. Ha a bevándorlási helyzet érdemben nem változik, a tétel fedezheti a kiadásokat - véli Varga.

Az étel- és italautomatákat is bekötnék a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A feketegazdaság elleni fellépéssel kapcsolatban két elképzelés is megfogalmazódott: az egyik a cégek számlázási rendszerét kapcsolná össze a NAV-val, a másik pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ötlete volt, e szerint a vállalkozások készleteit csatlakoztatnák az adóhivatalhoz.

Az NGM folyamatosan elemzi, hogy az ezekből származó többletbevételt mire fordítsák. Jövőre egy százalékkal csökken a személyi jövedelemadó, illetve bizonyos húsáruk adója. Úgy vélem, a későbbiekben a lakásépítések kapcsán is mérlegelheti a kormány a 27 százalékos forgalmi adó csökkentését - mondta Varga. A lépés újabb lökést adhatna a beruházásoknak.

A szegénység csökkent

A hivatalos adatsorok szerint a lakosság legális bevétele évről évre emelkedik, emellett 2010-hez képest most 542 ezerrel több embernek van munkája. Ha többen dolgoznak és többet keresnek, akkor a szegénység nem nőhetett, ellenkezőleg: csökkent - fogalmazott a miniszter.

Szavai szerint a kormány is tisztában van azzal, hogy bizonyos régiókban élők, vagy foglalkozási csoportok nehéz helyzetben vannak. Az érintettek sorsának jobbra fordításáért külön programok is indultak.

Megbeszélésre hívta a bankrendszer képviselőit azt javasolva, tekintsék át együtt, miként fokozható a hitelezési aktivitás. Arra is megvan a forgatókönyv, ha a pénzügyi szféra nem fokozza a hitelezési aktivitását.