Magyarország adósbesorolásának felminősítésével az S&P elemzői elismerték, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres volt, a gazdasági növekedés stabilizálódott, az államadósság csökkent és az államadósság belső szerkezete javult.

A gazdaságban azonban a termelékenységet, és a hatékonyságot javítani kell a jövőben - mondta Varga. A miniszter szerint van még tennivaló a termelékenység növeléséért, hiszen a visegrádi négyek közül a leggyengébben áll Magyarország.

Az ország előtt álló egyik új kihívást a munkaerőpiacon jelentkező gondok jelentik. Kedvező, hogy a munkanélküliségi ráta a 2010-es 11,8 százalékról napjainkra már 5 százalékra esett vissza, amivel "mélyen" az uniós átlag alá került Magyarország, de a munkaadók most arról panaszkodnak, hogy a munkaerőpiac a munkaerő-keresletet nem képes betölteni.

A tíz legkeresettebb szakmai csoport között van nagyon magasan kvalifikált, de alacsony képzettséget igénylő szakma is. Elmondta: mintegy 100 ezer betöltetlen állás van jelenleg az országban, ebből 50 ezret a piaci szférában tartanak számon.

Felül kell vizsgálni a közfoglalkoztatást, a szakképzési rendszert, a bejárási költséget csökkenteni kell, az albérleti költségeket is támogatni lehet. A munkaerőhiány földrajzilag nagyon egyenetlenül oszlik el.

Nagy bérnyomás nehezedik majd a jövőben a hazai vállalatokra, a termelékenység növelésében előrébb vagyunk, mint a bérekben - mondta a miniszter.

QP | Quality Placement