Az államháztartás központi alrendszere 2018. június végéig 1420,5 milliárd forint hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1476,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 15,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 40,5 milliárd forintos többletet értek el.

Júniusban a központi alrendszer 233 milliárd forintos hiánnyal zárt, amely mintegy harmada a 2017. azonos havi hiánynak. Az idei hiánycél 1361 milliárd forint, így az első hat havi hiány a cél 104 százaléka.

Az év egészére nézve továbbra is 4 százalék feletti bővüléssel és 2,4 százalékos uniós módszertan szerinti hiánycéllal számol a Pénzügyminisztérium.

Bevételek

2018 első hat hónapjában az általános forgalmi adóból 214,2 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 128,3 milliárd forinttal, a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból pedig 141,2 milliárd forinttal magasabb az államkassza bevétele, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Kiadások

A kiadási oldalon az infrastrukturális fejlesztésekre fordított összegek emelhetőek ki, mint például

  • a közútépítés és közúthálózat felújítása,
  • a Modern Városok Program beruházásai,
  • az Egészséges Budapest Program megvalósítása,
  • illetve a MRE Bethesda Gyermekkórháza és a Budai Irgalmasrendi Kórház közös fejlesztése.

Az uniós projektek kifizetései elérték az 1118,4 milliárd forintot, mellyel szemben 2018 első hat hónapjában a költségvetésbe mintegy 162 milliárd forint uniós bevétel érkezett. Így az uniós támogatások megelőlegezése továbbra is kiemelt szerepet játszik a hazai büdzsében.

Emellett júniusban a kamatkiadások ugyancsak jelentős összeget (268 milliárd forint) tettek ki, mivel több - döntően még 2008-2014 között kibocsátott, hosszú futamidejű, fix kamatozású - kötvénysorozatnak is ekkorra esett a kamatfizetési időpontja.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.