A berendezés egy doboz, amely méteres fémcsövön áll, úgy néz ki, mint egy forgalomszámláló. Az üvegablak mögé sebességmérőt is elhelyezhetnek a rendőrök - de nem mindig. Dunakeszi önkormányzata is telepített trafiboxokat.

"Érkeznek általában észrevételek, panaszok a városházához a gyorsan hajtók miatt, ezért az önkormányzat vezetése megkereste az illetékes rendőrséget, és ezt a javaslatot kaptuk, hogy egy ilyennek a telepítésével lehet orvosolni ezt a problémát" - mondta Varga Zoltán Péter helyi képviselő az ATV Híradónak.

Trükkös doboz

A helyi rendőrök döntik el, hogy mikor tesznek sebességmérőt a fémdobozba, illetve azt is, hogy melyik irányba haladó autókat, motorokat, kamionokat ellenőrzik vele. A trafibox ugyanis forgatható. Óberling József, az ORFK főosztályvezetője hangsúlyozza: ez egy nagyon komoly műszaki berendezés, klimatizált, fűthető, vandál-biztos, a legnagyobb szélnek, esőnek is ellenáll.

trafibox Nyergesújfalun
Trafibox Nyergesújfalun
Kép: Police.hu

A baleseti okok között 2022-ben is a gyorshajtás vezeti a statisztikát. Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő szerint ez főleg lakott területen kívül igaz, lakott területen belül már más baleseti okok vezetik a statisztikát, viszont ha összességében nézzük, akkor a sebesség megválasztása az első.

Eddig 23 trafiboxot telepítettek Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Veszprém és Zala megyékben - írta meg a Vezess.hu, amely a települések és utcák nevét is közli, ahol felállítotték a berendezéseket.