Karácsony Gergely főpolgármester és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes nyílt levelet írt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, mert a főváros vezetésének tudomására jutott, hogy a Városligetbe hőlégballon-leszállópályát is terveznek építeni.

A főpolgármester és helyettese levelében azt írja, hogy a Városligetben a Mimóza-domb néven lehatárolt, a Kós Károly sétány és a Hermina út általi kiszögellésben eddig háborítatlan közparki területnél azt tapasztalták, hogy a Városliget Zrt. lekordonozta a területet és megjelent a kordonon egy látványterv, miszerint a területen egy új vendéglátóhely épülne.

Karácsony és Kerpel-Fronius levelében emlékeztetnek Orbán Viktor 2019 októberében a Parlamentben elhangzott szavaira, miszerint „Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak." A főpolgármester és helyettese kiemeli, hogy a Fővárosi Közgyűlés a Városliget ügyében 2020. szeptember 20-án megszavazta a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosítását, amelyben törölte a VÉSZ-ből azokat az építési helyeket, ahol még nem kezdődött meg építkezés. Többek között a most kifüggesztett vendéglátóhely építési helyét is, vagyis Budapest vezetői azt a fejlesztést nem akarják - hangsúlyozzák.

Karácsony és Kerpel-Fronius továbbá hozzáteszik, hogy a Nemzeti Galériát, a Magyar Innováció Házát és a Városligeti színházat, valamint további mélygarázsok építését sem akarják látni a Városliget területén, meglévő zöldfelület kárára. "Azzal, hogy a Városliget Zrt. a kormányfői kijelentést semmibe veszi, a miniszterelnök adott szavát hazudtolja meg."

A két fővárosi vezető arra kéri Gulyás Gergelyt, hogy "szóljon" Baán László miniszteri biztosnak és a Városliget Zrt.-nek, hogy a nem kívánt épületeknél a kordonokat kezdje el lebontani, vagy a Főváros kénytelen lesz erről saját hatáskörben intézkedni, és kiszámlázni ennek költségét a Városliget Zrt.-nek.

Továbbá ismételten felhívják a figyelmet, hogy Budapest vezetői nem akarják a vendéglátóhelyet a Liget zöld felületei kárára, nem akarják az állandóra berendezett vurstlit, a tömegeket odavonzó fizetős hőlégballont, és nem akarják a ballon és a vendéglátóhely miatt leburkolt zöldfelületeket, átültetett, halálra ítélt fákat sem.

Véleményük szerint a Városligetben a park maga az élmény, míg a túlterhelt, pandémiás időszakban is túlzsúfolt park nem élmény, hanem kockázat.