Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni - írta a Magyar Mezőgazdaság szaklap. Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszi ki a takarmány, ez 20-25 százalékos költségnövekedést eredményezett az élőállat és állati termékek piacán.

A drágulást előbb-utóbb át kell terhelni a kiskereskedelemre, amely valószínűleg majd a fogyasztói árakban is változást fog okozni – mondta a Magyar Mezőgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. „Nehéz, küzdelmes folyamat lesz, aminek a termékpálya függvényében még csak az elején-közepén tartunk”

A hazai állattenyésztés, állatitermék-előállítás takarmányszükségletének biztosítása nemzetbiztonsági kérdés, ezért a fizikai készletekre nagyobb figyelmet kell szentelni a jövőben. Egy biztonsági készlet folyamatos „karbantartása” és rendelkezésre állása megoldaná ezt a problémát. A termelők számára egyelőre egyetlen megoldás van: aki túl akar élni, annak ezeket a költségnövekedéseket be kell építenie a termékei árába.