A járvány egyik legnyilvánvalóbb hatásaként 2020-ban kevesebb embernek tervezünk ajándékot adni karácsony alkalmából - idézi a Világgazdaság az Árukereső.hu és a GKI Digital felmérését. A tágabb rokonság, ismerősök, munkatársak esetében az ajándékozás elmaradását a földrajzi távolsággal és a járvány második hullámával indokolták a vizsgálat válaszadói, mivel nem biztosak abban, hogy az ünnepek során személyesen is tudnak majd találkozni.

Ezért míg tavaly átlagosan nyolc embernek készültek kisebb-nagyobb meglepetéssel az ajándékozók, idén csupán a legszűkebb családra, és a közeli barátokra, vagyis 5-6 főre korlátozódik a lista. Bár kevesebb szerettünknek készülünk ajándékkal, ez nem jár együtt azzal, hogy kevesebbet is költünk ajándékokra: idén átlagosan 52 300 Ft az ajándékokra szánt keret, ami az előző évi adatokhoz képest nyolcszázalékos emelkedést jelent. Az egy ajándékra szánható költés elérheti 9500 forint.

Ugyanakkor azok, akik saját bevallásuk szerint idén kevesebbet költenek majd ajándékra, főleg a járványhelyzet miatti megfontoltabb, takarékosabb életvitellel (38 százalékuk), illetve konkrét anyagi nehézségeikkel (37 százalékuk) indokolják döntésüket.