Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Várhatóan jövő keddre, szeptember 6-ára hívják össze a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) ülését, hogy a kiskereskedelemben tervezett változtatásokról és a vasárnapi nyitva tartás szabályozásáról egyeztessenek - írta a lap.

A tanácskozást több érdek-képviseleti szervezet közösen kezdeményezte nemrég Cseresnyés Péter államtitkárnál, illetve rajta keresztül Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternél.

Az aláírók között volt a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Liga Szakszervezetek és az egyik munkaadói képviselet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is - mondta a Magyar Nemzetnek Sáling József. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint az ügyben eddig semmilyen egyeztetés nem volt, és bár időpontot sem tűztek még ki, a jövő keddi ülést többen informálisnak említették.

Sáling szerint nemcsak a vasárnapi nyitva tartással és munkavégzéssel kapcsolatos kérdések kerülhetnek napirendre (a szakszervezet visszahozná vasárnapra a százszázalékos pótlékot, amelyet még a boltzár idején adtak bizonyos esetekben, illetve legalább havi két szabad vasárnapot szeretne a dolgozóknak), hanem a sztrájktörvényről is kellene tárgyalni, illetve a jövő évi bértárgyalásokat is jó lenne elkezdeni.

A Magyar Nemzet kérdésére Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is arról beszélt, hogy bár sok elképzelés megjelent már a vasárnappal, illetve a kiskereskedelem szabályozásával kapcsolatban, semmilyen konkrét koncepcióról nincs tudomása, és a kormány részéről sem kezdeményeztek találkozót.