Június 6-tól lépett életbe a mellékvonalakat érintő új, ideiglenes menetrend a MÁV-nál. A vasúttársaság 34 mellékvonalon állította le a vonatok többségét, 18 mellékvonalon csak napi egy vonat maradt meg menetirányonként.

A Pesti Hírlap szerint az Őrség érintett településeinek polgármesterei közös levélben fordultak a minisztériumhoz a ritkítás felülvizsgálatát kérve, de a múlt héten Heves, Kisköre, Abádszalók, Kunhegyes és Kisújszállás kormánypárti polgármestere is levelet írt a MÁV-nak és a minisztériumnak a Kál-Kápolna-Kisújszállás vasútvonalon történt ritkítás felülvizsgálatát kérve.

Még Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója államtitkár is arról beszélt a Vasúti Érdekegyeztető Tanács (VÉT) június 10-i ülésén, hogy a járványügyi menetrendet felül kell vizsgálni, és a vasúti közlekedési kapacitást vissza kell állítani.

Az intézkedés ellen szólalt fel Cser-Pakolvics András Székesfehérvár fideszes polgármestere is, de tiltakozik Simon József, Ófehértó független, korábban fideszes vezetője, és Filep Sándor Vásárosnamény első embere is.

A Pesti Hírlap szerint furcsa ugyanakkor, hogy Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely ellenzéki polgármestere úgy nyilatkozott, hogy nem áll módjában közbeavatkozni a kormány döntéseivel szemben.

Gulyás Gergely miniszter korábban nem zárta ki, hogy korrigálhatják a döntést.