A Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete (RAILPOL) által koordinált, 21. Rail Action Day 24 Blue elnevezésű akció fokozott ellenőrzést takart. A razziában részt vállaló szervek 2021. március 24-én 7 órától március 25-én 7 óráig elsősorban a személyszállító vonatok rendőri ellenőrzését végezték - írja a police.hu.

Ezen kívül a vasúti határátkelőhelyeken a vasúti szerelvények (személy- és tehervonatok) ellenőrzésére, az utasok és a jegyvizsgálók sérelmére elkövetett jogsértések megelőzésére fókuszáltak, illetve fokozott figyelmet fordítottak a közfeladatot ellátó, illetve a hivatalos személy elleni erőszak elkövetésének megelőzésére és megakadályozására is. Az ellenőrzés azonban kiterjedt a fémlopások megelőzésére és a vasúti kocsikat károsító garázda cselekmények megelőzésére, felderítésére is. Az akcióban összesne 874 alkalommal vonatokat, 620 esetben állomásokat ellenőrziztek a csapatok. A hatóságok 4558 főt igazoltattak, és végül 10 büntetőfeljelentést, 114 szabálysértési feljelentést tettek.

A rendőrök a 24 órás akció ideje alatt 21 főt állítottak elő, 30 főt fogtak el, 311 személlyel szemben helyszíni bírságot szabtak ki. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival közösen 181 fémkereskedelmi engedéllyel rendelkező gazdálkodó ellenőrzése történt meg.