Budapest Főváros Kormányhivatala arról értesítette Erzsébetváros Önkormányzatát, hogy a Kazinczy utca 55. szám alatti épületre kiadott bontási és építési engedélyt visszavonta, illetve egy másik határozatban az épületet egy évre szóló, ideiglenes műemléki védelem alá helyezte.

Erzsébetváros önkormányzata üdvözli a döntést és reméli, hogy a Miniszterelnökség illetékes hivatala is hozzájárul ahhoz, hogy a Wichmann-kocsma mielőbb megkapja a végleges műemléki védelmet - közölte a 7. kerületi helyhatóság.

Január 6-án bukkant fel a hír, hogy elbonthatják az egykori Wichmann-kocsmának is helyet adó Kazinczy utcai épületet. A helyén - több más telek összevonásával - ötszintes hotelt terveztek. Az önkormányzat akkor azt mondta, hogy az épület nem állt egyedi műemléki védelem alatt, magántulajdonban van, így nincs lehetősége megvédeni a házat.

Gulyás Gergely kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter január 16-án azonnali hatállyal elrendelte - a 12. kerületi Márványmenyasszony étterem mellett - a Wichmann-kocsma épületeire a műemléki védettségi eljárás megindítását.