Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerdán két kormányülés is volt, az egyik az európai uniós aktualitásokról, a másik a járványhelyzetről, Gulyás Gergely az utóbbi ismertetésével kezdte. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az oltásoknak köszönhetően mára radikális csökkenés tapasztalható a fertőzések számában, ezért mindenkit arra biztat, hogy oltassa be magát.

A négymillió oltott már holnap meglehet, azt remélik, hogy így az újraindításról is dönthetnek - idézi a hvg.hu a politikust.

A 4 millió beoltott után életbe lépő intézkedések a következők lesznek: egyebek közt a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul, az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni és a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek (oltottaknak vagy a betegségen átesetteknek) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyerekeket is magukkal vihetik.

A szállásadók és a kaszinósok is örülhetnek

A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik (a Magyar Közlönyben megjelent részletes szabályok között nem a szálloda, hanem a szálláshely kifejezés szerepel). A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is. A közlöny alapján a kaszinókba is védettségi igazolvánnyal lehet majd menni, ezt a helyszínen ellenőrizni kell - a színházban például a jegyszedőnek.

Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.

Büntetik a védettségi igazolványt hamisítókat

Szigorú szabályokat is életbe léptetnek majd, ehhez a Büntető törvénykönyvet (Btk.) módosítanak. 

A közokirat-hamisításnak lesz egy minősített esete, ami a védettségi igazolványhoz kapcsolódó visszaélésekhez kapcsolódik,

és azonnali, súlyos pénzbírságokra is számíthatnak 100 ezertől 1 millió forintig azok a vendéglátósok is, akik nem tartják be a szabályokat.

Májusban újabb lazítás lesz

Az ötmillió oltás elérésekor a kormány azt tervezi, hogy feloldja a lakodalmak tartásának tilalmát - ez azt jelenti, hogy május harmadik hetétől valószínűleg meg lehet ezeket tartani.

Szintén ekkor döntenek arról, hogy az iskolák szervezhetek-e nyári táborokat. Erre amúgy a kormány is készül, hiszen az Erzsébet táborokban is több százezer gyermek nyaral minden évben. Hasonló válasz érkezett Gulyástól a fiatalok esetleges oltására is: a 16-18 éveseket Pfizerrel már olthatják, de a 12-16 év közötti korosztály oltását még vizsgálják a kutatók.

Nehéz megbecsülni, mikor érhetjük el az öt-hatmilliós beoltottat, hiszen ez a regisztrációtól is függ - fogalmazott a miniszter. Szavai szerint a kormányzati honlapon eddig még nem is regisztráltak ötmillióan, most körülbelül 4 és félmilliónál tartunk. Napról napra tízezrek jelentkeznek, ami Gulyás szerint egyáltalán nem rossz.

Gulyás bejelentette azt is, hogy május 1-től azok is regisztrálhatnak oltásra, akik nem rendelkeznek taj-számmal.

Ezt érdemes tudni az igazolványokról

A védettségi igazolványokkal kapcsolatban sok panaszt kaptak a kormányhivatalok. Elképzelhető csúszás van a postázásban, de kérnek minden oltóorvost, hogy pontosan vigye fel a beoltottságot rögzítő bejegyzést. Hangsúlyozni kell azt is, hogy a védettség csak a 2. oltás beadása után alakul ki, ha tehát van is némi csúszás az igazolás megérkezésével, az nem jelent nagy problémát, a védettség időközben kialakul, a beoltott védetté válik - véli a miniszter.

Ezzel együtt mindenkitől elnézést kér a kormány, akik valamely okból kifolyólag nem jutottak még hozzá a védettségi igazolásához.

Ellenőrizheti a védettségi adatait

Hogyan kapjuk meg a védettségi igazolványt? Az orvos rögzíti, hogy beoltottak bennünket. Aki nem kapott igazolványt, annak ellenőrizni kell, hogy ott van-e a vele kapcsolatos bejegyzés az EESZT-ben (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér). Ha ott megjelenik az igazolás, akkor a Belügyminisztérium ezt regisztrálja, és elrendeli az igazolvány kiadását, amit általában 10 napon belül postáznak. A kormány egy folyamatot alakít ki, hogy bárki nyomon követhesse, hol tart a vakcinaigazolása - idézi az Index.hu.

Szijjártó intézkedik a kínai és orosz vakcinák elismertetése érdekében

Gulyás Gergely bejelentette, hogy felhatalmazták Szijjártó Péter külügyminisztert kétoldalú megállapodások megkötésére, a vakcinaigazolványok elismeréséről. Ezek kölcsönösek lesznek, tehát amelyik országgal sikerül egyezségre jutni, Magyarországról szabadon lehet odautazni a védetteknek, és onnan is hazánkba. A külügyminiszter ma adhat bővebb tájékoztatást erről.

Az egyelőre bizonytalan, hogy mikor indulhatnak újra teljesen az európai utazások, de az biztos, hogy négymillió oltott után karanténkötelezettség nélkül lehet hazajönni Magyarországra a védetteknek.

Az uniós helyreállítási alapból még jöhet hitel is

Az Európai Unió helyreállítási alapjáról is tárgyalt a kormány. Gulyás szerint ezt hamarosan igénybe tudja venni az ország, ennek egy része egy vissza nem térítendő támogatás, amit teljes egészében felvesznek, a másik része pedig egy hitel, amiről projektalapon döntenek. Magyarország eddig 80 százalék körüli államadóssággal tudta megúszni a válságot, és az a cél, hogy ez így is maradjon, ezért sem támogatja a kormány a hitelfelvételt.

Ha bármilyen projektet hitelből valósít meg Magyarország a következő években, akkor természetesen sor kerülhet rá.

A kormány EU-pénzből fizetné az egészségügyi béremelést

Vitás kérdések még vannak az Európai Bizottsággal, ezek egyike, hogy Magyarország azt kéri, hogy az egészségügyi reformhoz szükséges 300 milliárd forintot a helyreállítási alapból finanszírozhassuk.

A kormány ugyanakkor arról is döntött, hogy az egyetemi fejlesztéseket nem ebből fogják finanszírozni, de így is jut elég pénz a célra - közölte Gulyás a kormány korábbi szándékával ellentétes új döntést. (Palkovics László egyetemeket is felügyelő innovációs miniszter februárban még azt jelentette be, hogy az EU helyreállítási alapjából Magyarországnak juttatott 6000 milliárd forintból 1509 milliárdot az egyetemek használhatnak fel - a szerk.)