A magyar lakosság kétharmada szerint a zöldség- és gyümölcs fogyasztástól lesz a táplálkozásuk egészséges, a legtöbben pedig a cukros ételekről mondanának le a legkönnyebben – derült ki a Nestlé Hungária kutatásából.
A friss, reprezentatív felmérés szerint a húsételeket és az állati eredetű élelmiszereket a többség ugyan nem tudná teljesen mellőzni, 52 százalék mégis nyitott lenne arra, hogy legalább részlegesen csökkentse a fogyasztásukat.
Nehezen váltunk
A megkérdezettek 41 százaléka semmilyen áldozatot nem hozna az étkezésével kapcsolatban. Ha mégis le kellene mondaniuk valamiről, a legtöbben a cukros ételeknek, a csokoládénak intenének búcsút, ezt követik felvágottak, valamint a vörös húsból készült ételek. Érdekesség ugyanakkor, hogy utóbbi kettőhöz a férfiak átlagon felül ragaszkodnak, míg a nők könnyebben kiiktatják az étrendjükből.
A megkérdezettek többsége rendszeres húsfogyasztó, de a gyakoriság tekintetében megoszlik a minta: a kitöltők valamivel több mint harmada napi szinten, 57 százaléka pedig heti szinten eszik húsételeket, ennél ritkábban pedig 5 százalék iktatja be az étkezésébe.
A válaszadók 81 százaléka nem tud elképzelni olyan szcenáriót, hogy az összes állati eredetű élelmiszerről lemondjon, ugyanakkor több mint felük hajlandó lenne legalább egyet mellőzni közülük.
A magyar fogyasztók az egészséges táplálkozás fontos részeként tekintenek a zöldségekre és gyümölcsökre, ami rendkívül biztató – mondta Szűcs Zsuzsanna, az Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Akár már egy-egy húsmentes nap beiktatásával, a cukor, a só és a telített zsírsavak fogyasztásának csökkentésével, valamint a zöldségfélék, a gyümölcsök, a hüvelyesek és a teljes értékű gabonafélék rendszeres fogyasztásával is sokat tehetünk a betegségek kialakulása ellen.
Itt a vegán január
A vegán január (Veganuary) elnevezésű program arra buzdít, hogy januárban helyezzünk nagyobb hangsúlyt a növényi alapú élelmiszerek fogyasztására, amivel nemcsak a szervezetünknek, hanem a bolygónknak is jót teszünk.
A legfrissebb tanulmányok szerint az élelmiszer-termeléshez globálisan köthető összes üvegházhatású gázkibocsátást tekintve az állati eredetű termékekhez köthető kibocsátás (ideértve a takarmánynövények termesztését is) kétszerese lehet a növényi alapú termékekének. A kezdeményezés 2014 óta létezik, Magyarországon a lakosság csupán 13 százaléka hallott róla, akik többsége egyébként is érdekelt valamilyen speciális étrendben – derült ki a kutatásból.
Kövesse a Napi.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon, Redditen vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!
Legolvasottabb

Hatalmas segítség jön az ingatlan adásvételeknél

Nem fogja kitalálni, melyik Magyarország legforgalmasabb vasútállomása

Több mint százezren szavaztak, megvan az év szállodája

25 százalékos béremelés helyett csak egy jókora pofont kapott a közszféra

Rakétával alig egy perc - figyelmeztette Putyin Jonnsont
