Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország tavaly októberben kötött hitelkeret-megállapodást az IMF-fel, az Európai Unióval és a Világbankkal 20 milliárd euró összegben. Az IMF igazgatósága 2008. november 6-án 10,5 milliárd SDR (aktuális árfolyamon 1 SDR=1,0985 euró) összegű készenléti hitelkeretet hagyott jóvá Magyarország számára.

A hitelkeret 2010. október 5-ig áll rendelkezésre, az IMF által biztosított részből négy részletben közel 7,6 milliárd SDR-t (8,345 milliárd eurót) hívott le eddig Magyarország. (Az SDR - Special Drawing Rights = különleges lehívási jogok - az IMF "elszámoló egysége", amelynek aktuális árfolyamát egy több valutából álló kosár alapján számítják ki.)

A piaci finanszírozási feltételek alapján a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank az ötödik részlet lehívását nem kezdeményezi, az igénybevétel lehetősége azonban a soron következő felülvizsgálat jóváhagyásáig (2010. február) nyitva áll.

A hitel feltételeit vizsgáló delegáció 2009. november 4. és 17. között tartózkodott Magyarországon. A feltételek teljesítésérol készült szakértoi jelentés - amely tartalmazza a pénzügyminiszter és a jegybankelnök által 2009. december 4-én aláírt szándéklevelet - alapján az IMF igazgatósága pénteki ülésén megállapította, hogy a feltételek teljesültek, Magyarországon jól halad a gazdasági stabilizáció, és a 725,1 millió SDR összegű ötödik hitelrészlet lehívható - közölte a Pénzügyminisztérium.

A hitelkeret 2010. október 5-ig áll rendelkezésre, A fennmaradó hitelkeretet egyenlő részletekben lehet a feltételek teljesítése esetén lehívni a hitelkeret rendelkezésre állásának időtartama alatt. Az IMF igazgatósági döntéséhez kapcsolódó szakértői jelentés és a magyar hatóságok IMF-nek megküldött szándéklevelét a valutaalap honlapján történő megjelenéssel egyidejűleg a Pénzügyminisztérium honlapján is publikálják.