Az Európai Unióban a többlethalálozás augusztusában 12 százalékra csökkent az egy hónappal korábbi 16 százalék után, ami csúcsértéknek számított eddig 2022-ben - írja az Európai Uniós Statisztikai Hivatalának (Eurostat) legfrissebb elemzése. Felidézik, hogy májusban és júniusban 7-7 százalék volt a halálozások átlagos aránya.

Az Eurostat adatai szerint a nyári hónapokban a megemelkedett többlethalálozási mutatók hátterében a rendkívül magas hőmérséklet, a kontinensen több héten át tomboló hőség tehető felelőssé. 

A többlethalálozási mutatók az unió egyes tagállamaiban eltérőek voltak, kilenc tagállamban az uniós átlag feletti értékeket is regisztráltak.

A legmagasabb, az uniós átlag dupláját kitevő arányt 2022 augusztusában Görögországban mérték, ahol 24 százalékkal többen haltak meg mint egy évvel korábban.

Majd a statisztikai adatok szerint a rangsort Írország követi 16,8 százalékkal és Németország 16,5 százalékos többlethalálozási mutatóval.

Eközben a legalacsonyabb többlethalálozást Magyarországon mérték, a nyár utolsó hónapjában 2 százalékkal többen haltak meg, mint egy évvel korábban. Szlovákiában 4 százalékos, Bulgáriában és Csehországban pedig 5-5 százalékos többlethalálozást regisztrálták.

Az EU-ban a többlethalálozás korábbi rekordadatai:

  • 2020. áprilisában 25 százalékos,
  • 2020. novemberében 40 százalékos,
  • 2021. áprilisában 21 százalékos,
  • 2021. novemberében 27 százalékos többlethalálozást regisztráltak.