November 1-jéig az összes közfinanszírozott egészségügyi entitásnak kötelező lesz csatlakoznia az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez (EESZT) - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Világgazdaságnak.

Az a terv, hogy ne csak az állami kórházak, rendelők orvosai, hanem a magánorvosok is lássák a betegadatokat. 2017 szeptemberétől egyelőre opciós jelleggel ajánlják fel a magánorvosoknak, hogy csatlakozzanak a rendszerhez, de 2018. november 1-jétől már nekik is kötelező lesz csatlakozniuk az EESZT-hez. A rendszerről itt olvashat bővebben.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) irányításával kifejlesztett, felhőalapú elektronikus rendszer összekapcsolja egymással a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, a gyógyszertárakat, a mentőszolgálatot, az ágazatirányítást és a lakosságot.

A betegadatokhoz csak a kezelőorvos férhet hozzá a betegek személyiségi jogainak védelme miatt - mondta Szabó Bálint, az ÁEEK EESZT fenntartási és üzemeltetési főosztályvezetője a lapnak. Például addiktológiai információkat, nemi betegségre vonatkozó információkat és pszichiátriai információkat csak a szakirányú kezelést végző szakorvos láthat, a más típusú információkat elérheti a többi kezelőorvos is. További információk a VG-ben olvashatók.