A március 15-ével bevezetett vasárnapi nyitva tartási tilalmat megelőző 9 hétben a NAV által az online kasszákkal mért átlagos kiskereskedelmi forgalom kisebb volt, mint a március 21. és április 21. közötti időszakban regisztrált. Az adóhatóság által rendelkezésünkre bocsátott táblázatok alapján az új szabályozás előtt a napi átlagos forgalom bruttó 20,3 milliárd forint volt, ami a rákövetkező időszakban 7,7 százalékkal 21,9 milliárd forint közelébe emelkedett.

A hét egyes napjait vizsgálva az látszik, hogy a vasárnapi forgalom kevesebb mint a felére, 5,8 milliárd forintra esett vissza. Az átlagos hétfői forgalom is csökkent, közel 2 százalékkal 18,4 milliárdra, a hét többi napján viszont kétszámjegyű növekedést mutatnak az adatok. A legtempósabb, bőven 20 százalék feletti többletet a csütörtök és a péntek hozta, míg a szombat 18 százalékot meghaladó forgalomnövekedést mutat, amivel a hét utolsó előtti napja számít a harmadik legforgalmasabbnak a péntek és a csütörtök után.

A NAV-adatok értékeléséhez ugyanakkor a következő három dologról nem szabad elfeledkezni.

Az egyik - és ez valószínűleg a kisebbik gond -, hogy a két összehasonlított időszak nem egyforma hosszúságú.

Másfelől igazából éves összehasonlításnak volna értelme, amivel a szezonális hatások többé-kevésbé kiszűrhetőek volnának, ám ezúttal ez nem megy, hiszen egy évvel ezelőtt még csekély számú online kassza üzemelt.

A harmadik problémát az jelenti, hogy - amint erről korábbi cikkünkben az NGM által közölt forgalombővülési statisztika kapcsán beszámoltunk - tavasszal minden évben élénkül a kiskereskedelmi forgalom, mégpedig a jelzett 7,7 százaléknál jóval tempósabb mértékben.

Mindent összevetve továbbra sem tűnik úgy, hogy a vasárnapi zárva tartás - szemben azzal, amit a szaktárca álláspontja sugall - élénkítené a kiskereskedelmi forgalmat.