Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A második negyedév 7,5 százalékos mínusza jelenthette a mélypontot, és a harmadik negyedévben 6,4 százalékra mérséklődhetett a visszaesés - mondta Nyeste Orsolya, az Erste közgazdásza. A július és szeptember között azonban a fogyasztás zuhanása nagyobb lehetett, mint az azt megelőző időszakokban, mivel az áfaemelés tovább mérsékelhette a háztartások kiadásait - véli Nyeste. A külkereskedelmi termékforgalom adatai alapján a nettó export pozitívuma jelentősen enyhítette a belső felhasználás miatti visszaesést.

A kilencfős Napi-konszenzus átlagosan az első három hónap ütemével megegyező, 6,7 százalékos mínuszra számít a harmadik negyedévre, és 2009 egészére egy ennél mérsékeltebb, 6,3 százalékos esést várnak az elemzők. Az év utolsó három hónapját ugyanis a bázishatás is segíti, és ez biztosítja az eddig ismert adatoknál jóval kedvezőbb teljesítményt. Az előzetes adatokat pénteken, a bontást is tartalmazó végleges számokat pedig december 9-én teszi közzé a KSH.

Jövőre a fogyasztás esése még mindig nem áll meg, és a magánberuházásoknál sincs nagy tér a növekedésre - vázolta Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. A feldolgozóipar beruházási aktivitását erős bizonytalanság jellemzi, a lakás- és ingatlanépítések elmaradása pedig biztosan lefelé húzza az átlagot.

Bár elképzelhető, hogy a következő kormány a hivatalosan vállaltnál magasabb áht-hiányt ér el, a többletkiadások mögött az állami vállalatok konszolidációja vagy strukturális reformok állhatnak, azaz nem a fogyasztás ösztönzésére szolgálnak majd, s így ez a várt GDP-ütemen sem változtat. Egy potenciális adócsökkentés ugyan elképzelhető, de ez - más újonnan elfogadott gazdaságpolitikai intézkedéssel együtt - legkorábban 2011-től érezteti hatását - mondta Forián Szabó.

A konszenzus által 0,3 százalékra várt jövő évi ütem így elsősorban a külső konjunktúra függvényében alakulhat - mondta Nyeste. A nemzetközi gazdaság gyors felfutásakor pozitív meglepetés is elképzelhető, azonban egy W alakú pályánál továbbra is negatív maradhat a "növekedési" ütem. Ha az alapszcenárió valósul meg, akkor 2011-re 2,8 százalékra térhet vissza a GDP-bővülés, ami lényegében megegyezhet a potenciális növekedési ütemmel.