Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Binder István szerint a felügyelet időben felkészült erre, októbertől, a nagy számú érdeklődés miatt megduplázta a témával foglalkozó ügyfélszolgálati munkatársainak a létszámát. Arra a kérdésre, hogy a megkeresések száma soknak vagy kevésnek tekinthető-e, úgy vélekedett: ahhoz viszonyítva, hogy a felügyelethez egy évben körülbelül 12 ezer írásos fogyasztóvédelmi beadvány és mintegy 40 ezer ügyfélmegkeresés érkezik, viszonylag nagy számról van szó; ugyanakkor a több mint egymilliós devizahiteladós ügyfélkört figyelembe véve ez várható volt.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztóknak kifogás esetén előbb mindig a hitelintézettel kell egyeztetniük, és csak akkor tudnak a felügyelethez fordulni, ha az elutasítja a panaszt. Hozzátette: az ügyfeleknek nincs automatikusan igazuk, a felügyelet minden esetben áttekinti az ügyet.

Ha szükséges, a felügyelet a fix árfolyamú végtörlesztéssel kapcsolatosan szankciót hoz - mondta a szóvivő. A PSZÁF tavaly az Erste Bank, a Volksbank és az Argenta Credit esetében kényszerült erre a lépésre, a két bankkal szemben nemcsak határozatot hozott, hanem bírságot is kiszabott a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértése miatt.

Az Erste Banknál alkalmazott fix árfolyamú végtörlesztési kérelmi űrlap esetében azt kifogásolta a felügyelet, hogy annak lábjegyzete azt tartalmazta, hogy az igény bejelentésére 2011. december 30-ig egyszer van lehetőség, holott a törvény nem határozott meg olyan feltételt, amely szerint a fogyasztók csak egy alkalommal terjeszthetnék elő végtörlesztési kérelmüket.

A Volksbank rögzített árfolyamú végtörlesztési kérelemhez alkalmazott nyilatkozata szerint az ügyfélnek vállalnia kellett volna, hogy megfizeti a tényleges és a rögzített árfolyam közötti különbséget a banknak, ha alkotmányellenesnek bizonyul a végtörlesztés lehetősége.

Az Argenta Credit végtörlesztési kalkulációs dokumentuma egyebek között arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy az adóhatóság tájékoztatása szerint a vagyonosodási vizsgálatok kiterjedhetnek a végtörlesztésre fordított pénz eredetének ellenőrzésére, ami a felügyelet szerint eltéríthette a fogyasztókat attól, hogy gyakorolják a fix árfolyamú végtörlesztésre lehetőséget adó jogukat.