Nem is gondolnánk, hogy a szervezetünkbe juttatott táplálék milyen megdöbbentő szereket tartalmazhat. Például az ivóvízben, sőt még az anyatejben is megtalálhatóak az úgynevezett „örök vegyi anyagok”. Ezek a tartós, mesterségesen előállított anyagok nem bomlanak le a környezetben – írja az Euronews.

A vegyi anyagokról egyre több kutatás mutatja ki, hogy milyen károsak lehetnek az emberi szervezetre.

Hol találhatóak ezek az anyagok, és mik az egészségügyi kockázataik?

Több mint 4700 fajta örök vegyi anyag van jelen a piacon. Tapadásmentesek és foltlepergető hatásúak, így gyakori összetevőként megjelennek az edényeken, ruházatban, tűzoltóhabokban, elektronikai cikkekben, kozmetikumokban és ipari gyártási folyamatokban. Ezek a vegyszerek szén- és fluoratomokból álló láncokat tartalmaznak, amelyek a legerősebb kötések közé tartoznak.

A szénkötések erőssége teszi őket igazán jóvá abban, amit csinálnak, olaj- vagy vízlepergető, vagy felületaktív anyagként

– magyarázta Clare Cavers, a Fidra környezetvédelmi jótékonysági szervezet vezető projektmenedzsere. Mindez viszont azt is jelenti, hogy megmaradnak a természetben, és erős hatással vannak az emberi sejtekre és az élővilágra.

A vegyi anyagok számos egészségügyi probléma okozói lehetnek. Ezek közé tartozik többek között a magas koleszterinszint, a fekélyes vastagbélgyulladás, a terhesség okozta magas vérnyomás, a pajzsmirigybetegség és a rák. A tudósok keményen dolgoznak azon, hogy ezeket a káros anyagokat számos újszerű megközelítés kidolgozásával megsemmisíthessék.

A hidrogén és az UV fény szétzilálja a vegyszereket

2022 decemberében a Kaliforniai Egyetem kutatói hidrogént és UV fényt használtak a csapvízben megtalálható kétféle mérgező PFAS vegyi anyag elpusztítására. Ez a technológia kevesebb, mint egy óra alatt megsemmisíti a vegyszerek 95 százalékát.

A mágnesek kivonják a PFAS-t a vízből

Ausztrál tudósok mágnesekkel vonták ki a vegyszereket a vízből. A Queenslandi Egyetem kutatói mágneses oldattal borították be a PFAS-t, és azt tapasztalták, hogy ez a technika a PFAS-molekuláknak a 95 százalékát mindössze 30 másodperc alatt eltávolította.

Uniós intézkedés szükséges

Németország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Dánia – amelyek mindegyike szigorú belső szabályokkal rendelkezik a PFAS-ra vonatkozóan – közösen nyújtottak be javaslatot a mérgező anyagok korlátozására az egész Európai Unióban.