A tanácsnak a büdzsé bevételi és kiadási előirányzatainak módosítását illetően, azaz a zárolásokkal kapcsolatban a hitelességre és a végrehajthatóságra vonatkozóan nincsenek alapvető ellenvetései - tudatta a KT az MTI-vel, miután megvitatta a költségvetési törvény módosítására vonatkozó tervezetet, vagyis a zárolásokról készített előterjesztést.

Az egyhangú döntéssel kialakított vélemény szerint a tervezett intézkedések, beleértve a kormány saját hatáskörében az irányítása alá tartozó fejezetek kiadásának zárolására, illetve az alapok egyenlegjavítására hozott döntéseket is, a központi költségvetés egyensúlyát erősítik. A tanács ugyanakkor megjegyzi: a zárolások a központi költségvetési szerveknél és az alapoknál is a tervezhető gazdálkodás ellenében fejthetik ki hatásukat.

A tanács indoklása szerint a kormány május 13.iki határozatában döntött az irányítása alá tartozó fejezetek kiadásainak zárolásáról, egyben felhívta a nemzetgazdasági minisztert a központi költségvetésről szóló törvény olyan tartalmú módosításának előterjesztésére, amely lehetővé teszi, hogy az Országgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozó előirányzatok esetében 5 milliárd forint tartalékképzésre, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete esetében 1,5 milliárd forint befizetésére kerüljön sor. Ez utóbbi összeg egyben növeli a központi költségvetés bevételi főösszegét, és csökkenti annak hiányát, amely pozitív hatással van az államadósság szabály betarthatóságára is.

A központi költségvetés hiánya ennél nagyobb összegben csökkenhet a kormány hatáskörében megtett zárolások és egyenlegjavítások megvalósulásával. Ezért a jelenleg benyújtásra szánt törvényjavaslatot együtt indokolt értékelni a kormány megnevezett határozatában hozott intézkedésekkel - fogalmaz a testület.

A Költségvetési Tanács véleményének kialakításakor a kormány saját hatáskörben végrehajtott zárolásainak részletes adatai nem álltak rendelkezésre, mivel a fejezetek irányítói - a nemzetgazdasági miniszter jóváhagyása érdekében - cím, alcím, jogcímcsoport, jogcím és kiemelt előirányzatonkénti részletezettségben csak 2013. május 17-ig jelentik be ezeket az adatokat.

A tanács úgy véli: mindezekkel együtt a törvényjavaslat tervezet szerint bekövetkező változtatások - csakúgy, mint a kormány saját hatáskörében megtett intézkedések - az államháztartás 2013-ra tervezett hiányának biztonságos teljesítését szolgálják.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt héten pénteken jelentette be: annak érdekében, hogy az ország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól a kormány összesen 92,9 milliárd forintot zárol a költségvetésben, és ha szükséges, ezen felül felfüggeszti egyes beruházások finanszírozását. Hozzátette, ez együtt 150 milliárd forint, de ha ez nem elegendő, bevételnövelő intézkedésként a transzakciós illeték emelése és a bankadó újragondolása következik.

Megerősítette: a kormány elkötelezett, hogy megtegye az Európai Bizottság által szükségesnek ítélt lépéseket a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülés érdekében.

Az Európai Bizottság ugyanis egy héttel korábban közzétett elemzésében az idénre 3,0, jövőre pedig 3,3 százalékos GDP-arányos magyar államháztartási hiányt jósolt, és Olli Rehn jelezte: további intézkedések kellenek a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez.