Még a június 25-ei Magyar Közlönyben jelent meg a turisztikai törvény módosítása, amely szerint november 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek, valamint a „turisztikai attrakciók” üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központ (NTAK) rendszerében - írja a 24.hu. A szabály a munkahelyi és közétkeztetőkön, illetve a rendezvényi étkeztetőkön és mozgó vendéglátóhelyeken kívül minden szervezetre vonatkozik.

A szállásadóknak már egy ideje anonim módon kell adatot szolgáltatniuk az az NTAK-ban a vendégek koráról, neméről, a településről, ahol laknak, az állampolgárságáról, újdonságként pedig szeptembertől a VIZA-rendszerbe okmányolvasóval is el kell juttatniuk a vendégek adatait. 2022. július 1-jétől pedig a már működő vendéglátóknak is kötelező lesz az NTAK-os adatszolgáltatás – ha valaki újonnan kezdi a tevékenységét, akkor pedig öt napon belül kell eleget kell tennie e kötelezettségnek. Az NTAK-ot üzemeltető Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) térítésmentesen biztosítja az ehhez szükséges szoftvert.

Mindez persze plusz adminisztrációs terhet jelent. Kovács László, a Magyar Vendéglátó Ipartestület (MVI) elnöke szerint kicsit más lesz a vendéglátásban az NTAK szerepe, mint a szállásadóknál. Bár a törvény már hatályos, és november elsejétől regisztrálni kell, 2022 júliusától pedig adatokat is kötelező továbbítani, a szakember szerint a koncepció még nem egészen kiforrott. Kovácsnak még nincs információja például arról, hogy pontosan milyen adatokat kell majd beküldeni.