A kormány könnyebbé tette a harmadik országbeli állampolgárok, például Ázsiából származók alkalmazását június végi rendeletével. A munkaerőhiány és a bizonytalan gazdasági környezet miatt a munkaadóknak egyre előnyösebb kölcsönözni a munkaerőt, de az új szabályok súlyosbíthatják a bérfeszültséget és a fluktuációt.

A harmadik országból érkezők fizetésigénye alacsonyabb, ez alakíthat ki bérfeszültséget a munkavállalók között – mondta Horváth Gábor, a Kapolyi ügyvédi iroda szenior ügyvédje. Könnyen előfordulhat az is, hogy a különböző jogviszonyokban foglalkoztatottak közötti feszültség miatt a munkaviszonyban állók közül többen fognak távozni. A Kapolyi szerint az új törvény hatására

akár több munkaerő is távozhat egy munkahelyről, mint amennyit munkaerő-kölcsönzéssel helyettesíteni lehet.

Az érkezők miatt kedvezőtlenebb helyzetbe kerülhetnek a dolgozók

A munkaerő-kölcsönzés jelenlegi szabályozása a foglalkoztatóknak előnyösebb, mert a munkavállalót ilyen formában nem védik garanciális rendelkezések. A kölcsönzött munkaerőt sokkal egyszerűbb indoklás nélkül elküldeni, mint a munkaviszonnyal foglalkoztatottakat. Ráadásul az újonnan érkező munkavállalók nem biztos, hogy ismerik a magyar munkajogi szabályozás sarokköveit. A konfliktusok elkerülése érdekében a munkáltatók részéről a megfelelő előkészítés, a HR-menedzsment és az egyéb tényezők vizsgálata is szükséges lenne.