Az ország számos pontján dolgoznak külföldről származó munkavállalók, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ugyanúgy, ahogy például Győr-Moson-Sopronban. „Azokra a lokációkra érkeznek a munkavállalók, ahol a közép- és nagyvállalatok gyártókapacitásai is megtalálhatóak” – mondta Göltl Viktor, a WHC Csoport ügyvezetője a Hellovidék-nek.

A célpontok az iparilag fejlett, tőkeerős cégek, amelyek gyakran munkaerőhiányos városokban működnek, mint például GyőrSzékesfehérvárVeszprém és Zalaegerszeg.

Ide tartoznak azok a területek is, ahol új nagy beruházások indulnak, melyek jóval az adott körzet lehetőségein felül igényelnek munkaerőt. Ilyen például KomáromTatabányaNagykanizsa, vagy Iváncsa.

munkaerő-kölcsönző szakember szerint a külföldi munkaerő ütemes beáramlása 2014 óta zajlik. Jellemzően a legtöbb külföldi munkavállaló – közel 50 százalék – a szomszédos Ukrajnából érkezett hazánkba.

Leginkább Belarusz, Mongólia és Kazahsztán azok az országok, ahonnan az utóbbi évtizedben a jobb élet reményében keresték a boldogulást Magyarországon.

Göltl Viktor leszögezte, hogy olyan munkavállalókról van szó, akik munkavégzési céllal, a legális idegenrendészeti eljáráson keresztül jutnak el hazánkba, azaz nem összekeverendőek az illegális migrációval és az azzal járó embercsempészésekkel. 

Egyre nagyobb az igény a külföldi munkaerőre

Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója szerint külföldi munkaerőre egyre nagyobb igény van, ennek oka, hogy a cégek megbízható, fix munkaerőt akarnak, aki terhelhető, nem opció számára, hogy máshol is dolgozhat, lelkes és motivált a túlórázásra.

A külföldi vendégmunkások száma 80-100 ezer fő között van, és a létszámuk folyamatosan növekszik. 

A munkaerő megtartására egyre nagyobb fókuszt helyeznek a munkáltatók, a Magyarországon továbbra is fennálló munkaerőhiány miatt ugyanis a nagyobb foglalkoztatók jellemzően egymástól szívják el a munkaerőt. Emellett a vállalatok kénytelenek az infláció bérekre gyakorolt hatását is ellensúlyozni, hiszen munkaerőhiányos a piac, tehát a munkavállalók magasabb fizetésért könnyen váltanak. 

Ebben a helyzetben pedig a cégeknek egyre többször kell munkaerő-kölcsönzőhöz fordulniuk hogy a szükséges létszám minden esetben meglegyen. Olyan területekről közvetítenek munkavállalókat a vállalatok felé, mint például a Fülöp-szigetek, és további belső-ázsiai országok vendégmunkásainak megérkezésére is lehet számítani. A gyárak esetében a munkaerő behozatala elengedhetetlen, nemzetgazdasági jelentősége van a versenyképesség és termelékenység megtartásának.

A munkáltatók – ha talán egy leheletnyivel óvatosabban – újabb létszámigényeket fogalmaznak meg, folyamatos a munkavállalók toborzása és munkába állítása. Ebből egyelőre arra következtethetünk, hogy a cégek megrendelésállománya megvan, a termékre/szolgáltatásokra szüksége van. Az persze más kérdés, hogy jelenleg milyen pénzügyi környezetben történik mindez, a kamatok magasak, az infláció megnehezíti az életünket

– fogalmazott Göltl Viktor.