Több független forrás is megerősítette az Indexnek, hogy a magyar állam eddig mintegy 300 menekültet fogadott be a politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából - olvasható a hírportálon. A menekülők Budapestre szóló ingyen repülőjegyet, legalább egy évig ingyen lakást kapnak Magyarországtól. Emellett integrációs programban vehetnek részt ingyenes magyar és angol nyelvtanfolyammal. Letelepedési papírjaikkal érkezésük után néhány hónappal már legálisan dolgozhatnak.

A kormány egyetlen feltételt vizsgál, azt, hogy a menekülteknek vannak-e magyar felmenőik. Az Indexnek nyilatkozó menekültek túlnyomó többsége csak virtuálisan tűnik magyarnak: az ide menekülő venezuelaiak valamelyik nagyszülője volt magyar, és már a szüleik sem beszéltek magyarul. Többségük Magyarországra érve tanulta az első magyar szavakat, ahogy a magyar kultúrával is itt kezdtek ismerkedni.

Nagy a csend

A programban nem is ez az igazán furcsa, hanem hogy teljes titokban zajlik. Az venezuelaiak a hírportálnak elmondták: a program szervezői kérték őket, hogy ne beszéljenek a befogadásukról. Ezt a kitételt a menekültek sem nagyon értik, hiszen ők valóban borzalmas körülmények közül érkeztek, így jogosnak és tisztelendőnek tartották a segítséget. A program szervezettsége azt mutatja, hogy nem egyedi döntésekről, hanem a magyar kormány tudatos vállalkozásáról van szó.

Venezuelába nagyjából 5 ezer magyar emigrált a huszadik században, leginkább a második világháború után és 1956-ban. A családjaik révén több ezressé váló, de amúgy egymáshoz csak lazán kapcsolódó körben állítólag zárt körű rendezvények, valamint fülbesúgás útján terjedt a hír, hogy a magyar állam segíti kimenekíteni az országból azokat, akik magyar felmenőket tudnak felmutatni.

Szervezett akció

A szervezést a Magyar Máltai Szeretetszolgálat végezte. Az Index információja szerint a jelentkezőknek a caracasi Magyar Házban kellett bemutatniuk a papírokat, amelyek valamelyik felmenőjük magyar származását bizonyították. Mivel Venezuelában nincs magyar követség, az adminisztratív munkát a quitói (Ecuador) magyar nagykövetség végezte.

A menekülteket Magyarországra érkezésük után vidéki hotelekben szállásolták el. Eleinte a balatonőszödi hotelben, később a velencei Juventus hotelben kaptak elhelyezést. Az érintettek jelenleg a gárdonyi Sport hotelben tartózkodnak. Itt várják ki, hogy a Máltai Szeretetszolgálat elintézze a letelepedési papírjaikat, hogy munkát és szállást találjanak nekik.

Reagált a kormány

Magyarokról beszélünk, a magyarokat nem tekintjük migránsnak - reagált Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón. Ezzel arra célzott, hogy olyan emberekről van szó, akiknek a felmenői között voltak magyarok, így jogosultak az állampolgárságra, a "vérségi elv" alapján fogadtak be őket Magyarország. A kormány 2018 áprilisában ezt már kommunikálta, Soltész Miklós államtitkár jelentette be, hogy Venezuelából befogadnak embereket. Gulyás Gergely emiatt nem érti, milyen újdonság van a hírben. Még mindig van mintegy 30 család, amelyet szeretne Venezuelából kihozni a magyar kormány.