Az ingatlanpiaci buborékból keletkezett a pénzpiaci válság - ilyen ok Európára nem jellemző, Magyarországon pedig nincs - hangsúlyozta Veres János pénzügyminiszter. Hozzátette: itthon 100 dollár értékű ingatlant legfeljebb 50-65 dollár értékben hiteleztek, vagyis a hazai prudens banki viselkedés megakadályozta, hogy a válság alapjai itt is megjelenjek.

A krízis közvetett hatásai viszont jelentősen érintik mind Európát, mind Magyarországot: nem tudunk elmenekülni, választ kell adni - fogalmazott Veres. Hozzátette: A pénzpiaci szereplők közötti bizalmatlanság miatt nehezebben és drágábban jutak hitelhez az államok, a cégek és a magánszemélyek is, a válság oldalszele bizonyos ágazatokban már a termelés átmeneti vagy tartósabb leállításához vezetett, Magyarországon is. A nehezebb és drágább forráshozjutás miatt sokkal lassabb lesz a globális gazdasági növekedés, ami érdemben érinti a magyar exportlehetőségeket és rontja a hazai növekedési esélyeket.

Magyarország minden lehetséges eszközt igénybe fog venni, hogy a pénzügyi rendszer stabilitását megőrizze - hangsúlyozta Veres. Ennek érdekében ma délutánra megbeszélésre invitálta a parlamenti pártok képviselőit, ugyanis olyan nemzeti ügyről van szó, amelyben fontos a lehető legnagyobb egyetértés és a gyors döntés - mondta a miniszter. Hozzátette: a kialakult helyzetben el kell vetni minden korábban tabunak gondolt véleményt, a jövő évi makrogazdasági paraméterek újraszámolása folyik, az ebből fakadó költségvetési változásokat a jövő héten átvezetheti a parlament. Ismét aláhúzta: a hiánycél nem változhat.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: nem vonták vissza a költségvetést, de az új makropálya - gazdasági növekedés és infláció - okán a bérnövekedésre vonatkozó ajánlat nem tartható, és változik a bevételi és kiadási oldal is. A költségvetésbe betervezettnél sokkal kisebb növekedés lesz jövőre - mondta, de konkrét számot nem mondott, a véglegesítésre e hét végén kerülhet sor, a pártokkal lefolytatott tárgyalások után. A kisebb növekedés és fogyasztás nem valószínű, hogy inflációnövelő hatással járna - tette hozzá. Olyan gyors a világ változása körülöttünk, hogy nem zárható ki, hogy három hét múlva mást fogunk reálisnak látni - fogalmazott.

Ha kisebb a fogyasztás és kisebb az ebből fakadó adóbevétel, annak meg kell jelennie a jövő évi adótervekben is - mondta Veres. A pénzügyminiszter úgy vélte: ha továbbra is az adócsökkentésről folyik a vita, nehezen lehet majd reális pályát felvázolni a következi időszakra. A legfontosabb kérdés, hogyan tartható fenn a stabilitás - mondta.

Reális makrogazdasági pálya és költségvetés, illetve adójavaslatok, minél nagyobb többséggel elfogadott közpénzügyi szabályozás - erre van most szükség a pénzügyminiszter szerint.