A korábbi belga kormányfő szerint Szíria az uniós külpolitika, Ciprus pedig az európolitika kudarca, Magyarország pedig Verhofstadt szerint arra szolgál bizonyítékul, hogy egy olyan unióban, amelyben minden tagnak vétójoga van, nem lehet fenntartani az európai demokratikus elveket és értékeket.

Verhofstadt bírálatot fogalmazott meg amiatt is, hogy a márciusi uniós csúcs részvevői nem hallatták a hangjukat a magyar alaptörvény módosítása kapcsán, noha ezt az EP-ben többen is kérték.

"Remélem, hogy az EP és az Európai Néppárt vállalja a felelősséget és elindítja az uniós szerződés hetes cikke szerint eljárást. Immár érthetetlen a habozás egy olyan magyar kormánnyal szemben, amely antiszemitáknak és szélsőségeseknek ad állami kitüntetéseket" - fogalmazott Verhofstadt.

A hetes cikkelyt az uniós zsargonban csak "atomfegyverként" emlegetik. Ez a szankció elvileg - minden tagállam beleegyezésével - az európai alapértékek súlyos megsértése esetén az adott ország szavazati jogainak felfüggesztését is eredményezheti, ami az uniós döntéshozatalból való teljes kizárást jelenti. Ezt még soha egyetlen tagországgal szemben sem kezdeményezték.