A program része a gazdaság jelenlegi helyzetének elemzése, illetve a részletes cselekvései terv - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A kormány elé kerülő programcsomagba bekerültek a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a pénzügyi tárca versenyképességi javaslatai. A Nemzeti Versenyképességi Tanács a munkaanyag első változatát októberi ülésén tárgyalta, ez alkalommal a tervezet további elemekkel való bővítésére tett javaslatot - olvasható a portálon.

A tanács által elfogadott program hat főterületen tesz javaslatot konkrét lépésekre a versenyképesség átfogó javítása érdekében.

Ezek között szerepel

  • az adózás egyszerűsítése,
  • az adóadminisztráció gyorsítása,
  • a kismamák, az inaktívak és a közfoglalkoztatottak munkába állásának ösztönzése,
  • a vállalatok üzleti környezetének minőségi javítása.

Varga Mihaly kiemelten fontosnak nevezte a vállalati termelékenység növelését, valamint az innovációs rendszer és a közszféra hatékonyabbá tételét a digitális megoldások alkalmazásával,

Ezen kívül nagy szükség van a gazdaság igényeihez alkalmazkodó, készség- és képességorientált oktatási rendszer biztosítására is, ehhez az egészségügyi alapellátást kell megerősíteni, illetve a prevenciós programokat tovább szélesíteni