Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakértők szerint nem lehet elvitatni a magyar gazdaság robosztus teljesítményét az utóbbi években, amihez ráadásul fegyelmezett költségvetési politika is társult. A hosszabb távú növekedési kilátásainkat azonban továbbra sem lehet egyértelműen pozitívnak ítélni, a fő kockázat elsősorban az, hogy Magyarország fenn tudja-e tartani a jelenlegi növekedési ütemet anélkül, hogy az európai konjunktúra élénküljön - olvasható a portálon. (Az EBRD nem hisz a magyar gazdasági csodában - ezt a cikket olvasta már?)

Az utóbbi években a régióban Lengyelország, Csehország és Szlovákia is lehagyott minket az egy főre eső GDP növekedésében, emiatt egyre erősebb a kockázat, hogy vajon tudunk-e érdemben közelíteni a nyugat-európai életszínvonalhoz.

Az egyik legfontosabb kihívás Magyarország előtt, hogy mennyire tud a külföldi tőke számára vonzó lenni. Az alacsonyból közepes munkaerő-költségű modellre való átállás, illetve a képzett munkaerő hiánya miatt a cégek azzal a kockázatos döntéssel nézhetnek szembe, hogy hajlandók-e tőkeintenzívebb beruházásokat végrehajtani az országban.

A SocGen arra számít, hogy az MNB folytatja laza monetáris politikáját, kamatemelés 2019 végén jöhet.

Az elemzők a kockázatok között említik az erőteljes és gyors infláció lehetőségét. A keresleti nyomás jelei a szolgáltatások drágulásában már látszanak.

A forinttal kapcsolatban 2019 közepéig nem számítanak jelentős árfolyamváltozásra, az 309-315 forint között ingadozhat.

A kép forrása: Shutterstock.