Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Brüsszel elkötelezett, hogy kijussunk a gödörből, az eladósodottsági krízisből csak gazdasági növekedéssel lehet kitörni, ennek pedig feltétele a források kkv-szektorhoz való átcsoportosítása - mondta lapunknak Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, az európai munkaadók csúcsszervezetének (BusinessEurope, BE) alelnöke. Közvetlen veszélyt így nem lát az elnök az uniós források szempontjából.

Jó esélyt lát az EU-támogatások átcsoportosításának kedvező brüsszeli elbírálására a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető igazgatója, Perlusz László is. Ahogy fogalmazott: Magyarország fontos ország, az itt befektetők, piacot keresők számára is fontos, hogy meginduljon a fejlődés. A Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető társelnöke, Vadász György szerint a korábbi gyakorlat túlzottan nagy összeget fordított nem gazdaságfejlesztésre irányuló beruházásokra, így az elnök bízik abban, hogy a kormány meg tudja győzni az EU-t a forrásátcsoportosítások szükségességéről, mivel ezek hiányában sokkal lassabban és nehezebben lenne megvalósítható a versenyképesség növelése. A kkv-szektor fejlesztése közös európai érdek - állította. A duális magyar gazdaságban a jól szervezett és versenyképes multinacionális vállalatok mellett a magyar társaságok tőkehelyzete gyenge, mivel nem volt idejük megerősödni. Ezért a kkv-szektort kell támogatni - ez mind a BE elvárásaiban, mind az ÚSZT-ben megjelenik - hangsúlyozta Futó.

Perlusz úgy látja, hogy a tervben a legfontosabb megfogalmazott intézkedések a VOSZ márciusi gazdaságpolitikai fórumán felvetettek mentén alakulnak. Mint hangsúlyozta, a vállalkozókat partnernek tekinti a gazdasági kormányzat. A szövetség a fő prioritásokkal egyetért, ugyanakkor gazdaságpolitikai bizottsága már dolgozik azokon a konkrét javaslatokon, amelyek egyes területek hangsúlyaival és technikáival kapcsolatban ajánl változtatást a vitairatban megfogalmazottakhoz képest. Perlusz szerint kiemelten fontos, hogy a program a munkahelyteremtést helyezi a gazdaságfejlesztés középpontjába.

Minden olyan kormányzati kezdeményezést üdvözlünk, ami a hazai kkv-szektor helyzetét javítja - emelte ki Vadász. Húsz évvel a rendszerváltás után tudomásul kell venni, hogy a kkv-szektor támogatása indíthatja be a gazdaságot, a foglalkoztatást - fogalmazott. Vadász a ÚSZT vitairata kapcsán nyomatékosította, hogy az kiemelten kezeli a hazai kkv-szektor helyzetét, nemcsak a fejlesztésekkel kapcsolatban, hanem az önerő megteremtésének kedvezőbb lehetőségeiben is.