Az infláció és a bérek növekedése is magas volt a legújabb adatok szerint Magyarországon, ami ár-bér spirál kockázatára utal, írja a Nomura elemzője, Peter Attard Montalto. A februári adat szerint az éves bruttó bérnövekedés 6,9 százalékos volt, a nem rendszeres jövedelmeket, prémiumokat kiszűrve pedig 10,1 százalékos a versenyszférában. A növekvő inflációt elnézve az elemző a spirál beindulásától tart.

Az év elejétől két sokk érte a gazdaságot: az egyik a 18 százalékos minimálbér-emelés, amely a dolgozók 10-15 százalékát érinti, emellett az elvárt bérkompenzációhoz kapcsolódó ágazati bérmegállapodások, amelyek további 20-25 százaléknyi dolgozót érintettek. A közszférát érintő bérbefagyasztás viszont minden harmadik munkavállalót érint, akik egy éve is hasonló helyzetben voltak. Ezen túl megemelkedett az áfa mértéke is: a kiskereskedők (és más munkaadók) profitjai sokkal alacsonyabbak, mint az elmúlt 3 éve a megemelkedett termelői árak, egyes területeken megnövelt adók, és a lanyha kereslet miatt.

A Nomura elemzője szerint a harmadik negyedévben az infláció 6,3 százalékon fog tetőzni, miközben a reálbér további emelkedése is várható, amit a munkáltatók mind a termelő, mind a fogyasztási cikkekkel foglalkozó cégek sikeresen továbbhárítanak termékeik árában.

A bérek emelkedéséből adódó keresleti nyomás azonban nem várható a Nomura szerint. A foglalkoztatás csökkenése a nominális bérek növekedését ellensúlyozza, míg a magasabb infláció miatt a háztartások vásárlóereje csökken. Folytatódik a recesszió a fogyasztásban, ahogyan a munkaerőpiaci helyzet romlik, a háztartásokra pedig a volatilis és gyengülő forint gyakorol nyomást, a devizahitel-probléma megoldását támogató állami intézkedések ellenére.