A klímaberendezés több szempontból is okozhat egészségügyi panaszokat, ha nincs rendszeresen tisztítva, karbantartva - mondta a napilapnak Magyar Donát, az Országos Közegészségügyi Intézet levegőhigiénés és aerobio­lógiai osztályának munkatársa. Elszaporodhatnak benne a baktériumok és penészgombák, amelyek allergiás tüneteket okozhatnak.

A szakértő szerint az egyik legfontosabb lépés, hogy évente legalább kétszer - használati időszak előtt és után - tisztíttassák ki a berendezést, a másik, hogy a lecsapódó nedvességet megfelelően vezessék el, mert a pangó víz a baktériumok, penészgombák és egyéb mikroorganizmusok melegágya.

A klímaberendezés ezt a pangó vizet a levegőbe porlasztja, ami belélegezve Legionella-fertőzést is okozhat. A betegség enyhébb formája az úgynevezett Pontiac-láz, ami felső légúti, influenzaszerű tüneteket okoz, de általában spontán gyógyul. Súlyosabb formája pedig a legionellosis, amely elsősorban a tüdőt támadja meg, és akár halálos kimenetelű is lehet, ha legyengült immunrendszerű betegeket vagy időseket fertőz meg.

Magyarországon 2016 óta rendelet írja elő, hogy a fokozott kockázatot jelentő közegekben, például közfürdőkben, kórházakban, gyárakban, hűtőtornyokkal rendelkező létesítményekben, szociális intézményekben rendszeresen vizsgálják és szűrjék a Legionellát.