Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A HENT kutatása szerint Magyarországon az internetezők egynegyede vásárolt már vényköteles gyógyszert recept nélkül, és egyre többen vannak, akik a jövőben megfontolnának egy ilyen tranzakciót.

A kérdőíves kutatás során megkérdezettek fele legalább havonta vásárol gyógyszert, legjellemzőbben láz- és fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt – ilyen jellegű gyógyszereket a célcsoport 83 százaléka vásárolt az elmúlt egy évben. A gyógyszervásárlók közül mindenki vásárol patikában, míg kizárólag patikában a megkérdezettek háromnegyede vásárol. Ötödük patikán kívüli forrásokból is szerez be gyógyszert alkalomadtán. A beszerzés két fő forrása: az online webshopok és az ismerősök.

Az elemzés szerint a jövőben tízből négyen vásárolnának gyógyszert patikán kívül, ha a gyógyszert Magyarországon nem forgalmaznák. Tíz százalékos árkedvezmény mellett 11 százalék, 30 százalékos megtakarítás esetén pedig már 29 százalék vásárolna gyógyszertáron kívül orvosságot.

A HENT úgy véli, hogy a fogyasztók többsége nincs tisztában azzal, hogy mekkora kockázatot vállalnak azzal, hogy vényköteles gyógyszerüket bizonytalan forrásból szerzik be. Sőt azt sem, hogy Magyarországon gyógyszert interneten árusítani illegális. Erre utal például, hogy az interneten vásárlók az egyéb nem gyógyszertári beszerzési forrásokat - például piac - elutasítják, de megbíznak a webáruházakban, mondván, azok ellenőrzött, szabályozott intézmények, és azokat ellenőrizhető cégek üzemeltetik.

A megkérdezettek csaknem 60 százaléka szerint azért olcsóbbak a patikán kívül vásárolt gyógyszerek, mert nem kell az árukból patikát és alkalmazottakat fenntartani, illetve adót fizetni, és nincs marketingköltségük sem. Mindössze a megkérdezettek harmada vélekedik úgy, hogy az olcsóság ára a kevesebb hatóanyag, és a válaszadók kevesebb, mint negyede ismeri fel, hogy az alacsony ár eléréséért az ismeretlen gyártó ki is hagyja a hatóanyagot a termékből.