A forint és a magyar államkötvények is gyengülhetnek, mivel a befektetők amiatt aggódnak,hogy az új kormány növeli a költségvetési hiányt, miközben a görögországi krízis éppen arra kényszeríti az Európai Uniót, hogy gátat szabjon a deficiteknek - idézi a BNP Paribas elemzőit a Bloomberg. Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt ugyanis azt kérheti az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól, hogy könnyíthessen a fiskális politikán a növekedés fellendítése érdekében.

A Fidesz korábbi jóslata kapcsán, amely szerint a kormány 3,8 százalékos hiánycélja kétszerese várható, mert téves adatokra alapul, Elisabeth Gruie, a BNP Paribas londoni elemzője elmondta: a befektetői csoportok nagy része úgy gondolta, hogy ilyen retorikát nem lehet alkalmazni a választások előtt. Hozzátette: a mostani időszakra jellemző egyfajta kockázati étvágy, és a piacok hamar meg fognak büntetni bármilyen, a deficitet növelő politikát. Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter nemrégiben már szerényebb, 4,5-6,5 hiányprognózisról beszélt.

Matolcsy a héten közölte, hogy az országnak csökkenteni kell az adókat július 1-jétől a gazdasági növekedés gyorsítása érdekében.

A kormány felvállalhatja, hogy bátor és növeli a költségvetési hiányt, de most nincs értelme kockáztatni - közölte Daniel Bebesy, a Budapest Alapkezelő elemzője. Hozzátette: látjuk, milyen nehéz megállítani a negatív folyamatokat, amikor egy piacról elvész a bizalom. Beszélt arról is, hogy Matolcsy terve, miszerint 1 százalékponttal csökkentené a költségvetési hiányt jövőre, nem tűnik túl ambiciózusnak.