A Magyar Közlönyben megjelent rendelet különbséget tesz az állam tulajdonában álló gyógyszerek, orvostechnikai eszközök, valamint egyéni védőeszközök verseny nélküli átadásánál, aszerint, hogy azok hova kerülnek. Amennyiben az egészségügyi szolgáltató körön belülre kerülnek, akkor az egészségügyért felelős miniszter dönt, míg ha ezen a körön kívülre jut az eszköz, akkor  az Operatív Törzs vezetője az engedélyező.

Az állam tulajdonában álló egyéb orvostechnikai eszköz, gyógyszer, fertőtlenítőszer, egyéni védőeszköz a koronavírus-világjárvány megelőzéséhez, terjedésének megakadályozásához szükséges mértékben, és az erre vonatkozó, indokolt, közfeladat ellátására vagy azzal szorosan összefüggő célból térítésmentesen is átruházhatók. Az engedélyezés itt is azonos az előbbivel.

A rendelet kitér arra is, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi intézmény saját hatáskörben jogosult olyan kötelezettséget vállalni, amely szerződési értéke nem haladja meg az 5 millió forintot. Az egészségügyi intézmény az Országos Kórházi Főigazgatóság előzetes jóváhagyását követően jogosult olyan kötelezettséget vállalni, amelynek szerződési értéke 5 millió és 50 millió forint közé esik.

Ha az egészségügyi intézmény által megkötendő - nem egészségügyi tárgyú - kötelezettségvállalás értéke az 5 millió forintot eléri vagy meghaladja, az egészségügyi intézmény a kötelezettségvállalást megelőzően 15 munkanappal tájékoztatja az Országos Kórházi Főigazgatóságot. Ha az Országos Kórházi Főigazgatóság határidőn belül nem dönt a kötelezettségvállalás előzetes jóváhagyásáról, az egészségügyi intézmény jogosult a kötelezettséget saját hatáskörben vállalni.