Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyílt levél szerint Budapest kiemelt célpontja a Magyarországra látogató turistáknak. A főváros turizmusának bevételei azonban számos negatív tényező együttes hatására drasztikusan csökkennek, s e tendencia megállítása csak a fővárosi döntéshozók segítségével lehetséges.

A szolgáltatók szerint a fővárosi turizmus ma ezer sebtől vérzik. A legtöbb probléma évek óta fennálló városképi vagy közlekedési probléma, ahol a döntésképtelenség, a koncepció és a stratégia hiánya, vagy a pénztelenségre fogott kényszer miatt nem született megoldás, s összességükben ma már komolyan veszélyeztetik a fővárosi turizmus európai nagyvárosokkal szembeni versenyképességét és devizakitermelő képességét is.

"A turizmus kiszolgálásában érintett, a változásokat követelő és elhivatott szakmai szervezetek és szövetségek most úgy döntöttek, hogy a szolgáltatási színvonal javítása érdekében vívott egyéni küzdelmet közösen folytatják, és a jobbítás szándékával erős és egységes szövetséget hoznak létre. Az együttműködés célja, hogy az abban részt vevők a turizmus legnagyobb szegmensét lefedve, erőiket egységesítve, egységes fellépéssel és egységes javaslatok mentén követeljék a színvonalas utaskiszolgálást veszélyeztető vagy akadályozó külső körülmények megszüntetését" - tartalmazza a nyílt levél.

A hat szervezet által létrehozott szövetség május 30-ára "Budapest Turizmusáért" szakmai napot szervez, melyre a levél szerint elvárja "a felelősséget tőlünk is kapott" kormányzati szervek, a szakminisztérium, a Főpolgármesteri Hivatal vezetőit, a Fővárosi Közgyűlés tagjait.

A turizmus magas színvonala közös érdek - hangsúlyozzák az érdekvédelmi szervezetek. Felelős gondolkodással, elkötelezettséggel és egységben gyors megoldás érhető el: Budapest tisztává, otthonossá, hangulatossá, komfortossá varázsolható, közlekedése a turisták szempontjai szerint rendezetté tehető, a főváros valódi turisztikai világvárossá alakítható. Hozzáteszik: ők tudják, hogy mit kell tenni, rendelkeznek megoldásokkal, de az előrelépés a felelős döntéshozók nélkül nem megy.

A nyílt levelet a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary), a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ), a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ), a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ), a Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ) és a Turisztikai Managerek Szövetsége (TMSZ) jegyzi.