Az épület alapfunkciója ugyanaz marad: lakóépület, amely a mindenkori, a Főegyházmegyét vezető érsek és az általa megjelölt egyházi vezetők lakhelyéül szolgál – írja az építészforum.hu.

Az utóbbi évtizedekben beköltözött gyűjteményi és levéltári funkció megszűnik a földszinti területeken, helyüket lakóegységek, illetve az érseki reprezentáció terei (érseki magánkönyvtár, tárgyaló, vetítőterem) töltik be.

A palota időszakosan megnyílik a látogatók előtt, ennek kiszolgálását a bejárati előcsarnokhoz kapcsolódó kiegészítő terek biztosítják.

  • Az emeleti szinten jelentős beavatkozás nem várható, jellemzően a történeti terek rekonstrukcióját tervezik.
  • A keleti szárny enfilade továbbra is az érseki reprezentáció és a rendezvények térsora.
  • A központi ebédlőszalon kamarakoncertek helyszíne, amelyben megszólal majd a Pécsi Orgonaműhelyben készülő barokk hangolású mobilorgona.
  • A déli keresztszárnyba tervezett lakosztály magas igényszintű apartmanegyüttes, funkcionálisan kapcsolódó érseki ebédlővel.
  • Az északi keresztszárnyban lévő Koller-könyvtár és az érseki magánkápolna restaurátori beavatkozásokra vár, eredeti funkciójukat megőrizve.

A borkedvelőknek kedvez a pince átalakítása

Az önálló épületrésznek tekinthető pinceszinten egy vendéglátó egységet alakítanak ki, melynek jellemző szolgáltatásai a borkostolók, borvacsorák, a borkultúra ápolásához köthető kulturális rendezvények kiszolgálása lesznek.

A lineáris térstruktúra eredeti állapotában megmarad, a tervezett helyiségek ebben a kötött térrendszerben szigetszerűen helyezkednek el.

Mindhárom szinten olyan kortárs építészeti beavatkozásokat végeznek, melyek tiszteletben tartják az eredeti térstruktúrát.

Országszerte folytatódik a nagyszabású várépítés

Átadták a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-várat. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a megnyitón azt hangsúlyozta, hogy a kulturális beruházás révén erősödik az egész térség és a helyi közösségek identitása. Bővebben>>>