A magyar felsőoktatásba bekerülő hallgatók számának általános csökkenése és a felvételi követelmények várható szigorítása - az emelt szintű érettségi és középfokú nyelvvizsga általánossá tétele - miatt látta indokoltnak az Óbudai Egyetem vezetősége egy olyan intézkedési terv kidolgozását, amely biztosítja a fenntartható gazdálkodást - közölte a napilappal az egyetem kommunikációs osztálya azokra a hírekre reagálva, melyek szerint megszorításokat terveznek. Jelenlegi pénzügyi helyzetük stabil, likviditási nehézségeik nincsenek, kötelezettségeiket határidőre tudják teljesíteni.

Ezzel együtt az egyetem aggodalmai nem alaptalanok: a kormány tervei szerint 2020-tól csak azok mehetnek majd egyetemre, akiknek legalább egy középfokú nyelvvizsgájuk van. Az emelt szintű érettségit pedig már több szakon bevezették, vannak olyan képzések is, ahova csak akkor kerülhet be a felvételiző, ha két tárgyból is érettségizett emelt szinten. Az érintett szakok száma folyamatosan bővül. Az egyetemi hallgatók száma pedig évről évre csökken: míg 2011-ben 98 ezer diákot vettek fel, 2017-ben már csak 72 ezret. Ez drasztikus csökkenés (2011-2017 között 26 ezer hallgató tűnt el a felsőoktatásból), aminek nemcsak demográfiai okai vannak: az elmúlt évek szakmegszüntetései, férőhely-szűkítései éreztetik hatásukat.

A magyar fiatalok nyelvtudását és az iskolai nyelvoktatás helyzetét ismerve, a 2020-tól kötelezővé váló nyelvvizsga miatt érettségizők további tízezrei szorulhatnak ki a felsőoktatásból.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is éppen hogy csak meghaladta a 100 ezret a felsőoktatásba felvételizők száma, a felvi.hu adatai szerint a tavaszi felvételi eljárásban összesen 107 695-en jelentkeztek. Lényeges változás a 2010-2011-es évek adataihoz viszonyítva figyelhető meg, ekkor még 140 ezren próbáltak egyetemre, főiskolára bekerülni.

Fotó forrása: Shutterstock