Augusztusban 53,2 milliárd forintért, az év eleje óta pedig csaknem 300 milliárd forintért vásároltak a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírokból az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) adatai szerint.

Az ÁKK szerdai közleménye szerint a lakossági állampapírok teljes állománya augusztus végén 771,1 milliárd forint volt, ebből a 2012. évi növekmény 298,4 milliárd forintot tesz ki.

Idén az első nyolc hónapban a lakossági befektetők 214,2 milliárd forintért vásároltak kamatozó kincstárjegyet, míg az egy és kétéves kincstári takarékjegyekre 36,6 milliárd forintot költöttek. Az inflációkövető prémium magyar államkötvényből 39,9 milliárd forintért jegyeztek a háztartások. Az új féléves kincstárjegyből összesen 7,7 milliárd forintnyi kelt el a termék piaci bevezetése óta eltelt három hónapban.

Augusztusban 53,2 milliárd volt a lakossági állampapír állomány növekménye. A kamatozó kincstárjegyek mennyisége 40,7 milliárd forinttal emelkedett, az inflációkövető prémium államkötvényeké 5,7 milliárd forinttal, az egy és kétéves kincstári takarékjegyeké 5,5 milliárd forinttal nőtt. A féléves kincstárjegyekből 1,4 milliárdnyi kelt el augusztusban.

Az ÁKK célja, hogy év végére a lakossági állampapírok teljes állománya elérje az 1000 milliárd forintot. Hogy e terv teljesüljön, az év hátralevő részében átlagosan havi 55 millárd forinttal kell bővülnie az állománynak.