Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter felvetette, hogy az egész EU-ban népszavazást kellene tartani arról, van-e helye még Orbán Viktornak Európában. Szerinte a válasz egyértelmű „nem” volna - idézi külföldi lapszemléjében a Spiegelben megjenet nyilatkozatot a Népszva. Akkor pedig egy csapásra befejeződnének a véget nem érő viták a magyar kormány elleni számtalan büntetőeljárásról, beleértve azt, amelyik a 7-es paragrafus alapján elvezethet a magyar szavazati jog megvonásához 

A Times szerint Orbán Viktor az LMBT-ellenes törvény kapcsán elhatározott népszavazással próbára teszi az EU türelmét. Vagyis emelte a tétet a vitában. A jogszabályt Európa-szerte bírálják, mert összemossa a pedofíliát és a melegséget. Az öt kérdés igencsak sugallja a választ. A referendum időpontját nem tűzték ki, de Budapestnek két hónapja van, hogy válaszoljon az uniónak, mielőtt következő fokozatba lép a kötelezettségszegési eljárás.

A népszavazással Orbán azt kockáztatja, hogy csak később jut hozzá a gazdasági segélyalapból járó pénzhez - írja a Le Figaro. Viszont a lépés várhatóan tovább élezi a feszültséget Budapest és Brüsszel között. A politikus elfelejtette megemlíteni a referendum bejelentésekor, hogy az európai vezetők túlnyomó többsége elutasítja az LMBT-ellenes jogszabályt.

Egy uniós diplomata szerint Orbán már megint provokál, miután a Bizottság igen nyugtalanító értékelést hozott nyilvánosságra a magyar demokrácia állapotáról. Magyarország megint terítékre kerül az EU-ban a nyári szabadság után. Brüsszelnek elvben bőven van eszköze, hogy visszavonassa a kifogásolt passzusokat. Egyben nyomást gyakorolhat a segélycsomag engedélyezésével is. Ugyanakkor ezeket sokkal nehezebb felhasználni, mint amikor egy tagállam nem tartja magát valamelyik direktívához.

Frankfurter Rundschau azt várja az EU-tól, hogy ne engedjen Magyarországnak és Lengyelországnak. Be kell élesíteni a jogállami mechanizmust, azaz csak kevesebb pénzt szabad utalnia azoknak, akik megvetik a demokráciát. A két ország ma be sem tudna kerülni az unióba, mert nem teljesíti a demokratikus normákat. A lap szerint minden tagországot kötelezni lehetett volna, hogy szavazzanak arról, szükségesnek tartják-e a közösségi alapértékeket. Ily módon a demokratikus mag-Európa elválhatott volna a jogállam ellenségeitől.