Az oltóanyag iránt azután nőtt meg az igény, hogy az elmúlt hetekben többen meghaltak agyhártyagyulladásban. A fertőző agyhártyagyulladás "B" típusa elleni, csecsemőknek előírt három vakcinából álló oltássorozatot korábban alig keresték a szülők.

Sokan nem tudják kifizetni gyermeküknek a védőoltást. Az oltóanyagot nem támogatják, az ajánlott fogyasztói ára a három injekciónak 84 ezer forint - írja a Kisalföld. Az egyik győri gyógyszertárban korábban hetente egy-két szülő érdeklődött az oltóanyag iránt, most naponta négy-öten. A többség a B típus elleni oltóanyagot keresi, mivel a tragikus sorsú gyerekeket a fertőző agyhártyagyulladás B csoportú baktériuma támadta meg.

A győri patika jelenleg kifogyott a fertőző agyhártyagyulladás B és C típusa elleni oltóanyagból. Előbbi várhatóan március végéig nem lesz kapható. A C típus elleni védőoltás január utolsó harmadára érkezhet meg. Egy soproni patikában szintén hiány van a fertőző agyhártyagyulladás elleni oltóanyagokból. "A B típus elleni szer elfogyott, a C típus egyik törzse ellen hatásos védőoltás vásárolható nálunk. A fertőző agyhártyagyulladás négy törzse (A, C, W, Y) ellen hatásos készítménnyel sem tudnak szolgálni.