Debrecenben a 2019-es 174,8 milliárd forintos költségvetés 2020-ban 160,9 milliárd forintra esett - írja a vidéki városok büdzséit áttekintő cikkében az mfor.hu. Az elsősorban a leendő BMW autógyárnak otthont adó Észak-Nyugati Gazdasági Övezet kialakításával kapcsolatban a város idén 32,5 milliárd forint hitelt fog visszafizetni. Papp László polgármester már tárgyalt a pénzügyminiszterrel az iparűzési adóról (ipa), amelyet a kormány megkurtítana, és nincs meggyőződve arról, hogy az átalakítás jó irány lenne.

Miskolcon a 2019-es 47,3 milliárd forintos költségvetés 40 milliárd forintra esett vissza. A költségvetést alapvetően meghatározta az a változás, amelynek értelmében a helyi iparűzési adóból származó bevételt elsősorban a közösségi közlekedés üzemeltetésére kell fordítani. Viszont a kultúrára sokkal kevesebb jut.

Szeged idén is a legmagasabb költségvetésű települések közé tartozik, bár a 103 milliárd forintos 2019-es büdzsé 78,3 milliárd forintra csökken. Botka László polgármester szerint Szeged hiány és hitel nélkül gazdálkodik, a költségvetés az év végéig nőni fog az európai uniós pályázatokból befolyt összeggel. A harmadik Tisza-hídra viszont még várni kell.

Nyíregyházán tavalyhoz képest 12,2 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhatnak: a főösszeg 61 milliárd forint. A csökkenés annak tudható be, hogy az európai uniós projektek befejeződtek, illetve idén befejeződnek. Mindössze öt EU-s és két hazai finanszírozású projekt esetében számolnak 2021-es kifizetéssel.

Győr költségvetését akár hétmilliárd forinttal is megvághatja az ipa módosítása. A városban mintegy nyolcmilliárd forintos hiánnyal fogadták el a 2020-as költségvetést. A bevételi oldalon 45 milliárd forint, a kiadási oldalon 53 milliárd forint szerepel. Dézsi Csaba András polgármester szót fog emelni az ellen, ha a város adóbevételei a kormány döntése miatt csökkennének.